Hírforgó, Képgaléria, Média

Disznótor indián nyárban

Hamisítatlan indián nyári verőfény és meleg fogadta kegyeibe a VIII. Idénynyitó Disznótor, Káposztafőző és Kolbásztöltő Verseny 28 csapatát – csakúgy, mint az ünneplő tömeget – szombat délelőtt a szarvasi Piaccsarnokban.


A Szarvasi Hagyományőrző Gazdák Egyesülete jóvoltából évek óta élő nemes hagyomány ezúttal is felvonulással indult. Délelőtt tíz órakor színes népviseletbe öltözött hölgykoszorúban indult a Sági Szilárd mesterszakács vezényelte zsűri, Babák Mihály polgármester és Závoda Ferenc vezette menet a színpadhoz. A tömeg tapsa közepette ott már a Kikindai Vidám Fiúk hangolták a közönséget, a gyönyörű terítékek csalogatták a vendégeket a csarnok asztalain.

A mikrofonhoz lépett Babák Mihály, Szarvas város polgármestere és köszöntötte az árusok színes forgatagával és a használt piac vevőivel hatalmasra duzzadt tömeget. A város első embere jó időt, jó versengést, jó szórakozást kívánt mindenkinek. A továbbiakban a délelőtt folyamán egyre több és több vendég érkezett, mutatványosok ugrálóvárat és körhintát is felállítottak a gyereksereg kedvéért.

Már a déli órákra egyetlen zenés össznépi mulatsággá szélesedett a disznótor. A környéket fenséges töltött káposzta és sült kolbász illat lengte be, miközben a versenyző csapatok csapatok aktivistái pogácsával, száraz kolbásszal és egy korty szilvóriummal is kedveskedtek a standokra látogató vendégeknek.

A gyönyörű időben Szarvas lakossága együtt ünnepelt a megújult és újjászületett Kossuth utca menti Piaccsarnokban és környékén. Ahol választási kampány ide vagy oda, ezúttal is a hamisítatlan szarvasi kolbász és töltött káposzta játszotta a főszerepet. A Hagyományőrző Gazdák Szarvasi Egyesülete – élén Závoda Ferenccel – nagyon bölcsen tette, amikor a Babák Mihály vezette önkormányzat támogatásával életre keltette a világon egyedülálló szarvasi kolbászra alapozott bensőséges hangulatú disznótoros hagyományt.