Képgaléria, Média, Sziréna

Tűz ütött ki az idősek otthonában – de csak a gyakorlat volt

A gyomaendrődi idősek otthonában tartott parancsnoki ellenőrző gyakorlatot Bíró Zoltán tűzoltó alezredes, a szarvasi hivatásos tűzoltó-parancsnokság vezetője. A feltételezés szerint minden lakó bent tartózkodott, amikor tűz ütött ki az épület egyik lakószobájában.


Az ellenőrző gyakorlatot tájékoztató előzte meg, az intézmény dolgozói a vezetői állomány jóvoltából választ kaptak legfontosabb kérdéseikre. A jelenlévők egy esetleges tűzeset során adódó legfontosabb teendőkről, a helyes magatartási formákról hallhattak fontos információkat. A parancsnoki ellenőrző gyakorlat is “interaktív” módon zajlott; a szakemberek az ápolókkal együttműködve hajtották végre.

A feltételezés szerint az otthon egyik Mirhóháti utcafronton lévő lakószobája gyulladt ki. Az épület teljes kiürítését a dolgozók azonnal megkezdték, a riadólánc segítségével az épp szolgálatban nem lévő kollégáik is bekapcsolódtak a mentésbe. A tüzet késlekedés nélkül jelezték, tizenhét időst perceken belül kihoztak az otthonból. A létszámellenőrzés során azonban kiderült, hogy egy szépkorú asszony eltűnt. A helyi önkormányzati tűzoltók védősugarat szereltek, majd a kiérkező szarvasi hivatásos tűzoltók behatoltak az épületbe. A felderítés során a lángokban álló szoba mellett lévő helyiségben találtak rá az ijedt hölgyre, aki a sűrű füstben rekedt. Menekülőkámzsa segítségével hozták ki, az ijedtségen kívül nem esett baja. A lángokat a beavatkozók vízsugárral fékezték meg.

A gyakorlatot minden résztvevője precízen, szakszerűen hajtotta végre, így azt megfeleltre értékelték.

Időről időre indokolt az állomány elméleti és gyakorlati felkészültségének ellenőrzése, hiszen a tömeges tartózkodásra alkalmas létesítmények vonatkozásában nélkülözhetetlen a jó helyismeret, az alkalmazható taktika megfelelő megválasztása. A gyakorlatok elősegítik azt, hogy éles helyzetekben, a tűz oltása, és a bajba jutottak mentése során mindig meglegyen a szakszerűség, a gyorsaság és a határozottság.