Hírforgó, Képgaléria, Média

A hiteles fikció könyve

Ismét nagysikerű író-olvasó találkozó került megrendezésre október 14-én a Városi Könyvtárban, hiszen dr. Szilvássy Orsolya beszélgetőpartnere ezúttal Závada Pál, Kossuth- és József Attila-díjas író, a megfilmesített Jadviga párnája szerzője volt. A központi témát a nemrég megjelent Természetes fény című kötet szolgálta.


A tótkomlósi születésű író mindig is fontosnak érezte a békés megyei társadalmi élet történései megírását félig szociográfus, félig művészi szemmel. A Természetes fény a két világháború közötti családi életfonalak történelmi regénye, amelyen a tótkomlósi Weisz család útja vezet keresztül. A szarvasi közönség különösen érdekesnek találta a helyi vonatkozásokat, hiszen mind a képek között ( az egykori Fő Tér és a Lengyel-palota), mind a cselekményszálban (Semetka Mária tanulmányai az óvónőképzőben, Matók Sándor fényképész megemlítése, a Tessedik utca) felismerni vélt ismerős embereket, helyszíneket. A szerző elmondta, hogy szándékosan mossa el a fikció és a valóság határait, és erre tökéletes eszköz a korabeli képek használata, mint illusztráció, de ugyanakkor gondolkodásra is készteti az olvasót, sőt saját fantáziájára is szüksége lehet a történet megértéséhez. Szerinte az ember ha látja a fotót, és olvassa közben a történetet, igaznak véli – sokszor a megoldást is ez kínálja fel. Az író azt is elárulta, hogy a részleteket a szarvasi eseményekhez Kovácsné Győri Ida tanárnő elmondásaiból, a fényképekhez való hozzáfűzéseiből merítette. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a történelem bizonyos eseményeit nem a könyvekből érti meg az ember, hanem attól, aki valóban megélte és részt vett benne. Szilvássy Orsolya kérdésére, hogy szenvedők vagy cselekvők vagyunk-e az író műveiben, a nézőpontok változtatásaival válaszolt, amely az események befogadását, megélhetőségét teszi lehetővé.

A könyvtárba ellátogatott szép számú közönség ezúttal egy érdekes, sokak számára ismert világgal találkozhatott, és egy olyan nagyszerű szerzővel, aki a társadalmi korrajzok mellé, hiteles és fikciós történetekkel fogja meg olvasóit. Így lett a Természetes fény is átélhető, érdekes olvasmány.