Hírforgó, Képgaléria, Média

A Székelyes „Kubaiak” sikere a környezetvédelmi versenyen

A Földünkért Világnap alkalmából a Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezetének Ifjúsági Csoportja és a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola második alkalommal, „We are the World” címmel vetélkedőt hirdetett meg a Dél-Alföldi régió iskoláiban tanuló középiskolás diákok számára.


Ez a különleges nap alkalmas arra, hogy felhívja az emberek és a különösen fogékony fiatalok figyelmét Földünk és környezetünk megóvására.

A versenyre beneveztek iskolánk, a szarvasi Székely Szakképző iskola környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoportjára járó 11. évfolyamos tanulói is. Csapatnévnek a „Kubaiak” nevet választottuk. A verseny két fordulóból állt. Elsőként készítenünk kellett minimum A/3-as alapterületű újrahasznosítható hulladékokból egy olyan makettet, mely hazánk valamely híres épületét, építményét és annak közvetlen környezetét ábrázolja.

A mi kis csapatunk a történelmi Magyarország közepén elhelyezett malmot, az ott folyó Holt-Köröst és a vele szemben lévő Arborétum részletet alkotta meg. Majd az alkotást több szögből le kellett fényképezni és e-mailben elküldeni a szervezőknek. A kísérő levélben ismertetni kellett a csapattagok és felkészítő nevét, illetve pár gondolatban be kellett mutatni az alkotásunkat (pl.: mit ábrázol, milyen anyagokat használtunk). A fénykép alapján a zsűri pontozással értékelte a művet, mely összesítve lett az október 21-én megrendezésre kerülő II. fordulón elért eredménnyel.

Nagy izgalommal utaztunk a versenyre. Kíváncsiak voltunk, hogy a makettünk mennyire nyerte el a zsűri tetszését, illetve hogyan tudunk helyt állni a 24 csapat között, ahol már az érettségi utáni szakképzésben résztvevő diákok is alkottak csapatokat. Nagyon boldogok voltunk, amikor megtudtuk, hogy a makett elnyerte a zsűri tetszését, így a különdíj kategóriában a III. helyet szereztük meg. De szerencsére nem csak ezt a sikert könyvelhettük el: a vetélkedőn a rangos II. helyezést sikerült elhoznunk.

A csapattagok – „Kubaiak”: Bakró Gábor, Csányi Dániel, Molnár Kitti, Polányi Tamás 11. C osztályos tanulók.

Csizmarik-Boros Erika felkészítő, szaktanár