Hírforgó, Képgaléria, Média

Dominó módszertani nap a GFF Pedagógiai Karon

Hegedűs Gábor tartott előadást a közelmúltban a dominó alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatban Szarvason – a Gál Ferenc Főiskola beszámolója.


A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara és a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézménye szervezésében került megrendezésre a város és a járás közoktatási intézményeinek pedagógusai részére, az érdeklődő szülőknek és főiskolai hallgatóknak az a módszertani délután, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a dominó “dominóságán túli” alkalmazási lehetőségével, mint készségfejlesztő eszközzel. A továbbképzésen a módszer kidolgozója dr. Hegedűs Gábor ny.főiskolai tanár tartott élvezetes előadást, bemutatót a közönségnek. A dominó-nap résztvevői maguk is egy doboz dominóval vettek részt a módszertani napon, és az elhangzottakat ki is próbálták. A szórakoztató matematikai alkalom megmutatta, hogy egy pettyes dominó készlet felhasználásával hogyan segíthetjük a matematika tanulását, hogyan egyesíti a dominó a színes rúdkészlet, a kék-piros korong, a színes pálcikák, a lyukas tábla, és a logikai készlet előnyeit. Az eszközzel leegyszerűsíthetővé, modellezhetővé válnak azok a nehezebb matematikai problémák, amelyekkel a gyermekek a tantárgy tanulása során találkoznak. A matematikai kompetenciák fejlesztése kiemelt prioritása az oktatás gyakorlatának.

A szórakoztató matematika alkalmas a gondolkodás fejlesztés mellett a matematika “gyakran nem annyira kedvelt” tantárgy irányából pozitív viszonyt kialakítani a gyermekekben. A módszertani napon a résztvevők élesben láthatták, kipróbálhatták sorok és sorozatok, globális mennyiségek felismerése, számok két és több elemű bontása, relációk, irányok értelmezése, alapműveletek, összetett műveletek, logikai műveletek, parkettázás, kerület és terület számítás, egyszerű és bonyolultabb kombinatorikai valószínűségi feladatok megoldásánál az eszköz segítő alkalmazását.

A továbbképzést ingyenesen biztosította az előadó és a Pedagógiai Kar, annak szándékával, hogy az eszköz hétköznapisága, elérhetősége segíti, segítheti a köznevelés tantárgy-pedagógiai mindennapjait.