Képgaléria, Média, Sziréna

Kinevezés és elismerések

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Mogyoródi úti székházában január 21-én újdonsült tűzoltótiszteket avattak, azok pedig, akik hősies helytállást tanúsítottak munkájuk során vagy szabadidejükben, elismerést vehettek át a katasztrófavédelem főigazgatójától.


Voltak, akiket születésnapjukon köszöntött a szervezet vezetése.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója javaslatára kinevezte tűzoltó hadnaggyá a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Tóth Péter tűzoltó zászlóst. A kinevezés átvétele után valamennyi újdonsült tiszt letette az ilyenkor szokásos tiszti esküt, melyet Tornai Ede tű. hadnagy olvasott elő.

Ezután a főigazgató elismeréseket adott át azoknak, akik rendkívüli helytállásukkal segítettek másokon, akár szolgálatban voltak, akár szabadnapjukat töltötték.

Pepó János tűzoltó zászlós, a békéscsabai tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője a tavaly november 18-án, Békéscsaba külterületén lévő tanyánál keletkezett tűzeset során tanúsított bátor helytállást. Egy olyan melléképületben csaptak fel a lángok, ahol takarmányt tároltak és aprójószágokat neveltek. A tűzjelzést a szabadnapját töltő tűzoltó zászlós adta, segítve ezzel a megfelelő riasztási fokozat meghatározását, valamint a vonuló egységek beavatkozásra történő felkészülését. A jelzés után Pepó János áramtalanította az épületet, majd megkezdte a tűz oltását is, sőt a melléképületben lévő PB gázpalackot is biztonságos helyre vitte.

Elismerésben részesült Harmati Gábor tűzoltó főtörzsőrmester és Kiss Béla tűzoltó törzsőrmester is. A szarvasi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói tavaly november 28-án, egy kondorosi tűzeset során tanúsítottak kiemelkedő helytállást. A jelzett helyen egy garázssor lángolt teljes terjedelmében, ahol kisteherautót, targoncát, több háztartási és konyhai gépet, valamint tűzifát, pallót, szerszámot tároltak. Az épületben három PB gázpalack is felrobbant. Harmati Gábor és Kiss Béla további palackokat húzott ki az égő romok alól; lélekjelenlétüknek köszönhetően egy hőterhelésnek kitett oxigén és egy dissous gázpalack került a tűztől biztonságos távolságba. Ezeket később a rendőrség mesterlövészei hatástalanították.

A három tűzoltó szakmai hozzáértése, emberi hozzáállása, lelkiismeretes munkája, valamint példaértékű magatartása miatt kapott „Hősies helytállásért” elismerést.

A rendezvényen a katasztrófavédelem hat munkatársa vehetett át ajándéktárgyat 50. születésnapja alkalmából a főigazgatótól, köztük volt Túri János tűzoltó őrnagy, szeghalmi tűzoltóparancsnok is.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya valamennyiüknek szívből gratulál!