Hírforgó, Képgaléria, Média

Róka András és Victor András lenyűgöző előadásai

A szerdai műhelykonferenciával újabb állomásához érkezett „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban” c. projekt.


Délelőtt tizenegyre a résztvevő partnerintézmények tanárai és gimnáziumi diákok töltötték meg a Labort, hogy részesei legyenek az „Öveges-program” néven elhíresült projekt mostani rendezvényén.

A műhelykonferenciát Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony nyitotta meg. Megnyitójában emlékeztetett a gimnázium részéről kötelezően vállalt háromszáz laboróra megtartására és negyven saját tanuló részvételére.

Mint elmondta, március végéig 771 tanuló kapcsolódott be a program végrehajtásába. Kilenc partnerintézmény együttes szervezésében, a tizedik a Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Iskolája külön szervezésben hordja diákjait. Az igazgató asszony szólt nem kötelező, ugyanakkor nagyon emlékezetes vállalásokról is. Ilyen volt eddig a múlt nyári laborköltöztetésben való diákrészvétel, a napokban lezajlott német nyelvű kémiaóra egyebek közt. Örömteljes bejelentés is történt, a Vajda honlap most már nagyon közeli megújulásáról.

Az igazgatói felvezetést két Pazar módon látványos, lenyűgöző pedagógiai mesterműként megtervezett és végrehajtott előadás követte. Elsőként Róka András főiskolai docens „Időutazás kémiai tárlatvezetéssel” című sodró lendületű – az előadó szerint is színházhoz hasonlított -, mondjuk úgy, sziporkázó matinéesszéje szögezte székeihez ifjú és idősebb hallgatóit. Egy mondatra zanzásítva: az ősrobbanástól kezdve napjainkig ún. „intelligens ember” ténykedéséig érzékeltette számtalan kísérlettel a világ előrehaladtát.

Majd kollégája, Victor András főiskolai tanár „Komplex természettudományos szemléletmód az iskolában” c. szenvedélyes előadást tartott – szintén kísérletektől tarkítva – a fizika, biológia, földrajz és más tárgyak összefüggéseit az előtérbe helyezve.

Azt mondhatjuk, telitalálat volt mindkét előadó felkérésre, mivel a hallgatóság apraja-nagyjának élményszámba ment mindkettejük felkészültsége és tanári stílusa.

Információink szerint az Öveges-program zárása májusra várható.