Hírforgó, Jegyzet, Képgaléria, Magazin, Média

Bolza-kastély „buja zöldben”

Talán éppen tartott még az Arborétumban a Növények Nemzetközi Napján a Bolza Mariette tárlat nyitása, ahol a megjelent családtagok meghatva a kert szépségétől mondtak köszönetet dr. Hanyecz Katalin igazgatónak és Szarvas városának, amikor kiváló fotós kollégánk, Benkő László rázoomolt a jobb napokat látott kastély belső udvari és part felőli parkrészletére.


A megidézett jeles családtagok itt is könnyekre fakadtak volna, csak éppen nem örömükben. Az ominózus részeken vidáman burjánzik a gaz, a gyimgyom, jeles kollégánknak a lehangoló gaztenger láttán még a Burgying Kastély elnevezés is eszébe jutott. Leszögezzük: a kastély jelenleg nincs önkormányzati tulajdonban.

Mint az közismert, a páratlan értékű műemléket az ÖKI halála után a Tessedik Főiskola, majd annak szétverése után a Szent István Egyetem kapta meg használatra. Most lehet, hogy valamiféle átmeneti használatba vagy tulajdonba kerül.

Mindenesetre reménykedjünk, hogy ez az átmeneti állapot nem a Tessedik-tanya sorsa felé vezeti a kastélyt. Továbbá üdvös lenne, ha jelenlegi használói a patinás falak körüli ősdzsungel állapotokat haladéktalanul felszámolnák. Ha nem: egy forinton adják vissza Szarvas városának, mert a jelenlegi állapot skandallum, visszataszító és tűrhetetlen.