Hírforgó, Képgaléria, Média

Eredményesen gurul a KETOSZ bicikli

Festői szépségű dunántúli patinás városunkban, Tatán tartotta a közelmúltban évi rendes közgyűlését a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége. A közgyűlésen a hozzánk eljuttatott információk szerint az alábbi fontos döntések születtek.


Az elnökség folytatódik: a KETOSZ elnökeként a szervezet éves közgyűlésén ismételten megválasztásra került Izsó Gábor, Békés város polgármestere, és továbbra is elnökségi tag Babák Mihály, Szarvas polgármestere. Utóbbin kívül szintén tag Horváthy Lóránt. A Felügyelő Bizottság tagjai: Földesi Boglárka (Békés), Krivik Viktor (Szarvas), és Szabó Kristóf.

A Közgyűlés programja szerint a polgármesteri és KETOSZ Elnöki üdvözlést követően a tisztségviselők megválasztását és a napirend elfogadását az elnökségi beszámoló, az előző évi tevékenységekről és pénzügyi helyzetről szóló beszámoló követte.

A felügyelő bizottsági jelentés, valamint a 2015. évi tevékenység és pénzügyi terv ismertetése majd elfogadása után, a határozati javaslatok megvitatásával és elfogadásával zárult a közgyűlés, amelyet egy rövid látogatás követett a tatai Ökoturisztikai Központban.

A sajtótájékoztató kapcsán elhangzott, hogy a korábbi taglétszám 21-ről 23-ra bővül az idei évben, ugyanis a közgyűlés a tagjai közé választotta Nagykanizsa és Sándorfalva településeket. A KETOSZ munkájának segítése érdekében együttműködési megállapodás került aláírásra Békés Megyei Polgárőrök Szövetségével, a Közlekedési Koordinációs Központtal és a közeljövőben további együttműködésének előkészítése is folyamatban van a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel, KTI Közlekedéstudományi Intézettel, melynek „Élet úton” programjához már csatlakozott. A Szövetség az Együttműködési Megállapodások aláíróinak képviselőit pártoló tagként is felvette.

A szervezet tagjainak mozgósításával az idei évben meg kívánja erősíteni a Körösök Völgye útőri Szolgálat hálózatát, ahol a kiemelkedő munkát végzett

Szarvas városa költségtérítésben is részesült. A példaértékű szakmai munka minél szélesebb körben történő elterjesztését tanulmányok, kiadványok, segítségével támogatjuk. A kerékpáros létesítményekkel bíró települések pozitív gyakorlatának népszerűsítésével fel szeretné hívni a figyelmet a biztonságos kerékpáros közlekedés hasznosságára a további települések csatlakozásának elősegítése érdekében. Fontos feladatnak tartja a kerékpárlopások elleni tevékenységet, új nemzetközi (EuroVelo14) kerékpáros nyomvonalak kialakítását a K-Ny-i irányban, továbbá a kerékpárosbarát szolgáltatók támogatását is szorgalmazni kívánja.

A 5 /2015.(V.7.) számú közgyűlési határozat értelmében: „a Közgyűlés elfogadta, hogy a 5/2014 számú közgyűlési határozat értelmében a Körösök völgye Kerékpáros útőri Szolgálatban részt vevő települések közül Szarvas városa a 2014. évi fenntartási tevékenysége alapján egyszeri alkalommal a befizetett tagdíjának 30%-át (15 000 Ft) a kerékpáros létesítményei fenntartására fordítsa számla ellenében. A Közgyűlés felkéri Szarvas város polgármesterét az összeg felhasználására és az elszámolásra.”

* * *

A fentiekhez kapcsolódó hír, hogy a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a gyulai HISZI-MAP szakmai együttműködésével létrehozott egy olyan kerékpáros térképet, mely Békés megyei kerékpárútjait mutatja be. Ez Békés Megye Kerékpáros Térképe.

A kezdeményezés számos olyan lehetőséget rejt magában, amely a jövőben a megyei turizmus erősítését is szolgálhatja, például applikációk fejlesztése, turisztikai szolgáltatók, látnivalók promóciója, stb.

A térkép az alábbi linken érhető el: http://mapcode.info/bmbringa