Hírforgó, Képgaléria, Média

Szarvasi visszavágó, avagy vendégségben a vendéglátók

2014. június 1-4-én a HATÁRTALANUL! program keretében négy napot tölthettek a „főtéris” hetedikesek Marosvásárhelyen, ahol a 7. számú magyar tannyelvű általános iskola vendégszeretetét élvezték.


hatartalanul_logo

A kapcsolat nem új keletű, mivel korábban már disputa versenyeken, többek között Szarvason is, az anyaországi és erdélyi iskola diákjai összemérték tudásukat. A vendéglátó hetedikesek osztályfőnöke, Körtesi Sándor ígéretet tett, hogy amint lehetőségük nyílik az utazásra, ellátogatnak Szarvasra. Az újabb találkozásra osztálykirándulásként 2015. április 23-26. között nyílt lehetőség.

Tavaly felejthetetlen, látnivalókban gazdag napokat töltöttünk Erdélyben.  Barátságos fogadtatásban részesültünk. Már akkor elhatároztuk, hogy a marosvásárhelyi gyerekek idelátogatása esetén mi is minden „földi jóval” szolgálunk majd vendégeinknek. És valóban… Nem volt idejük unatkozni – szinte még pihenni sem, ahogy nekünk sem Erdélyben – az itt töltött idő alatt.

A HATÁRTALANUL! program nem a pihenésről szól, hiszen a nyertes pályázat jóvoltából minél több látnivalót és érdekességet szeretnénk megnézni úti célunkról.

Gyors e-mail-váltás után hamar körvonalazódott a program, amit mi kínáltunk vendégeinknek. A csütörtök délutáni érkezést követően elfoglalták szállásukat a Székely Mihály Szakképző Iskola kollégiumában. Ezúton is köszönjük Kohut Andrásné igazgató asszony és Frecska Zoltán, a kollégium igazgatójának támogató együttműködését. A vacsora elfogyasztása után a Fő térről a hangulatos Kossuth utcán sétáltunk el az Ótemplomig, ahol Kepenyes György fogadta a „főtérisekkel” bővült diákcsapatot.

Ismertetője után elsétáltunk Tessedik Sámuel szobrához, majd a hídról gyönyörködtünk a Körösben őrt álló ciprusokban. Innen a Történelmi Emlékúton mentünk a történelmi Magyarország közepét szimbolizáló emlékműig. Gyertyák fénye tette hangulatossá Magyarország történelmi stációinak megtekintését. Másnap, pénteken iskolánkban fogadtuk vendégeinket, ahol irodalom- és biológiaórát tekinthettek meg, majd bemutattuk nekik az épületet. A hatalmas tornatermen és a digitális táblákon ámultak el leginkább. Ezután „kalákában” kerékpároztak az Arborétumig, majd a duzzasztóig. A marosvásárhelyiek a pedagógusok, diákok és a szállásadó kollégium biciklijein kerekeztek úti céljuk felé. A helyszíneken a program a megszokott volt: a Pepi-kerti barangolást játékos vetélkedő színesítette. Örömmel ismerték fel a szarvasi Mini Magyarország makettparkjának marosvásárhelyi épületét, a szecessziós Városházát.

A fárasztó kerékpártúra után enyhet adó fürdőzésben lehetett része azoknak, akik igénybe vették Demeter László, a Szent Klára fürdő igazgatójának felajánlását, az ingyenes „feredőzés” – ahogy ők mondták – lehetőségét. Hogy a Körössel és környékével se maradjunk adósak, sárkányhajózást szervezetünk a harmadik nap délelőttjére. A csapat Nyerges Mikós irányításával dobszó mellett evezett a Vízi színpadig. Délután a Vadaspark bejárása után az Erzsébet-ligeti táborban zártuk a harmadik napot. A Székely Mihály Szakképző Iskola, Kollégium, Általános Iskola 8. évfolyamos tanulói és szüleik jóvoltából remek, szarvasi kolbásszal ízesített krumpli paprikás került a vacsoraasztalra. Lekváros és kakaós palacsinta volt a desszert. Az est tábortűz melletti hangulatos gitárszóval végződött. Vasárnap fáradtan, de élményekkel gazdagon indultak útnak Marosvásárhelyre.

Erdélyben, az ottani programunk sűrűsége miatt nem jutottunk fel Marosvásárhely magaslatára, a Somos-tetőre. Ez volt az a hiányosság, ami miatt a helyiek ostoroztak bennünket. Az Alföld, Szarvas környéke nem kínál különleges magaslatokat, de mi, szervezők elégedetten dűlhetünk hátra, sikerült sok mindent megmutatnunk városunkból. Vendégeink különösen a város és környéke természeti szépségén, a város rendezettségén ámultak el, és nem utolsó sorban a vendéglátók segítőkészségén. Cikkünk végén álljon még itt azok neve, akik segítették az erdélyiek osztálykirándulásának lebonyolítását: a nyolcadikos diákok és szüleik: Lakatos János, Melis Erika, Gombár Erika, Sindelné Melis Julianna és Kovács Éva, akik finom falatokkal egészítették ki a gyerekek kosztját. Köszönet Rónyai Ágnesnek, a Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. ügyvezetőjének rugalmas szervező munkájáért és azért, hogy az Erzsébet-ligeti tábort rendelkezésünkre bocsájtotta. Köszönjük Szironyné Zsabka Edit, Jani Erzsébet, Kondacs Krisztina, Zakar Erika és Sándor Márta kollégáink munkáját, aminek segítségével zökkenőmentesen telt a négy nap. Hogy a sporthasonlatnál maradjunk, Marosvásárhely-Szarvas 1:1. Reméljük, az új találkozóra is hamarosan sor kerül.

Jani Erzsébet és Sándor Márta szervezők