Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Nagyszabású polgári védelmi gyakorlat Szarvason

Szeptember 24-én a megyében megalakított önkéntes mentőszervezetek összevont terepgyakorlatát tartotta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelyen a megyei rendeltetésű Körös Mentőcsoport mellett a járási mentőcsoportok is részt vettek közel 90 fővel.


A katasztrófavédelmi gyakorlat célja a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező polgári védelmi feladatok végrehajtására való felkészülés, valamint a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatok (riasztás, elsősegélynyújtás, tűzoltás, veszélyes területek felderítése és megjelölése, szükségelszállásolás és ellátás) gyakorlása volt.

A gyakorlatot Gaál Roland, szarvasi járási hivatalvezető nyitotta meg, melyet követően Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezután Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató mondta el gondolatait, melyek után Haskó György tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő a gyakorlattal kapcsolatos tudnivalókat közölte a résztvevőkkel és egyben megköszönte a Békés Megyei Védelmi Bizottság, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség, valamint a Körös-Sárréti Katasztrófa- és Polgári Védelmi Egyesület támogatását. A gyakorlaton meghívottként az Arad Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének négy tagja is részt vett, akik megfigyelői feladatokat láttak el.

A megnyitót követően Gulyás László alezredes, a Békés Megyei Védelmi Bizottság titkár-helyettese tartott honvédelmi felkészítést, majd megkezdődött a gyakorlati feladatok végrehajtása.

Az első gyakorlatelem feltevése szerint szeptember 23-án a területen átvonult vihart követően a szomszédos szálláshelyről jelezték, hogy két család nem tért vissza oda, nem jelentkeztek ki és a szobájukat nem hagyták el a megjelölt időpontig. A személyzet elmondása alapján az előző napi programjuk sétahajózás, valamint a liget látogatása volt, mely helyszín a viharban jelentős károkat szenvedett. A kialakult helyzetből adódóan kutyás területkutatást és személykeresést hajtottak végre a Körös, a Körös-Kondor, a Titán és a Vidra Mentőcsoportok kutyás kutatói. A megtalált sérülteket a Körös és Vidra Mentőcsoport tagjai egészségügyi és krízisintervenciós ellátásban részesítették. A feladat végrehajtására készenlétben állt két drónos kutató is.

A gyakorlat második elemeként a szarvasi járás területére az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember 23-án kora délután vihar és felhőszakadás miatt piros riasztást adott ki, a lakosság tájékoztatása a helyben szokásos megtörtént, a késő délutáni órákban a település területét elérte a vihar. A 90-100 km/h órás szélvihar alkalmanként 120 km/h széllökésekkel vonult át a településen, melyet lokálisan 40 milliméter csapadék kísért. Az átvonuló vihar a város külterületén, a korábbi legelőkísérleti telep területén fákat döntött ki, épületek tetőszerkezetét rongálta meg. A telep bevezető útját kidőlt fák tették járhatatlanná, melyek a terület megközelítését, illetve a további felderítést akadályozták. A kialakult helyzet felszámolása során a Körös-Kondor, a Dél-Békés, valamint a Sárrét Mentőcsoport műszaki komponensei láncfűrész segítéségvel járhatóvá tették a bekötőutat.

A harmadik feltevés szerint, szintén a legelőkísérleti telephez kapcsolódóan a nagy vihar miatt megsérült egy nagy értékű, tenyészállatok elhelyezésére szolgáló ingatlan, melynek a tetőszerkezete bomlott meg és az állatok elhelyezése nem volt biztosított. A káresemény felszámolásban a Dél-Békés és Körös Mentőcsoport speciális egységei vettek részt, akik a sérült ingatlan tetőszerkezetét helyreállították, valamint a falat megtámasztották.

A negyedik gyakorlatelem során a telep legjobban sújtott területén egy 60 négyzetméteres épület összerogyott, ahonnan segítségkérés volt hallható. A romosodott épület átvizsgálását, majd az életveszélyes épület bontását, illetve a sérültek ellátását a Pelikán, a Gyulai, valamint a Titán Mentőcsoport speciális egységei végezték.

Az utolsó gyakorlatelem feltevése szerint Szarvas külterületén egy csónakkal horgászok borultak a vízbe. A csónakban hárman tartózkodtak, azonban közülük csak egy fő tudott kijutni a partra. A víz alatti személykeresési feladatokat a Körös-Kondor, valamint a Körös Mentőcsoport egységei hajtották végre.

A gyakorlat végrehajtását Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok megfeleltre értékelte.