Hirdetmények, Közlöny

Újszülöttek életkezdési támogatása, fiatal felnőttek telekvásárláshoz nyújtott támogatása

A polgármesteri hivatal hirdetményeit olvashatják az alábbiakban a címben meghirdetett támogatásokról.


Újszülöttek életkezdési támogatása

Tisztelt Szarvasi Lakosok!

Szarvas Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. október 21-i ülésén önkormányzati rendeletet alkotott az újszülöttek életkezdési-és a fiatal felnőttek telekvásárláshoz nyújtott támogatásáról.

Szarvas Város Önkormányzata a törvényes képviselő kérelmére egyszeri önkormányzati életkezdési támogatásban részesíti azt a szarvasi lakcímmel rendelkező újszülöttet, akinek legalább az egyik törvényes képviselője a gyermek születésekor és az azt megelőző legalább egy éve folyamatosan Szarvas város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik, és a kérelem beadásakor életvitelszerűen is a gyermekkel együtt Szarvason él. A támogatás összege gyermekenként 50.000,-Ft. E támogatási összeg a gyermek nevére szóló Kincstári Start-értékpapírszámlára kerül utalásra.

E támogatás kamatokkal növelt összegét a gyermek 18. életévének betöltését követően veheti fel.

Az újszülöttek életkezdési támogatásának megállapítása iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője formanyomtatványon nyújthatja be. A kérelemhez csatolni kell:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,
  • családi pótlékra jogosultságot megállapító határozat másolatát,
  • Kincstári Start-értékpapírszámla szerződés másolatát,
  • gyámkirendelő határozat másolatát,
  • örökbefogadást igazoló okirat másolatát.

A támogatás iránti kérelem a gyermek születésétől számított 12 hónapon belül nyújtható be a polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egységéhez.

* * *

Fiatal felnőttek telekvásárláshoz nyújtott támogatása

Fiatal felnőttek számára telekvásárlási támogatás nyújtható, Szarvas város közigazgatási területén belül lakás kialakítása, építése céljából történő telekvásárláshoz. A támogatás ugyanazon telek vásárlásához, illetve ugyanazon személy részére csak egy alkalommal támogatható. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, mértéke 250.000,-Ft. A támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon, legkésőbb a telekvásárlásra irányuló adásvételi szerződés megkötésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.

Nem adható támogatás annak:

  • aki a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti közeli hozzátartozójától kívánja megszerezni az ingatlan tulajdonjogát,
  • ha az igénylő a vele együtt lakó személy közeli hozzátartozójától kívánja az ingatlan tulajdonjogát megszerezni,
  • ha a kérelmező vagy a vele együtt lakó, együtt költöző személy valamelyikét korábban bármely önkormányzat lakáscélú támogatásban részesítette,
  • illetve, ha az önkormányzat által a telekvásárláshoz nyújtott támogatás céljára biztosított éves keretösszeg elfogyott.

A jogosulatlanul igénybevett támogatást a támogatott köteles visszafizetni, abban az esetben is, ha a támogatás kifizetésétől számított 48 hónapon belül nem tudja bemutatni a támogatással érintett telken létesített – lakáscélú ingatlanra vonatkozó – jogerős használatbavételi engedélyt.

Bővebb felvilágosítás kérhető a szociális ügyintézőktől:

  • személyesen Szarvasi Polgármesteri Hivatal 5540 Szarvas, Béke u. 1. sz. alatt ügyfélfogadási időben,
  • telefonon: 06-66/311-122/105 és 106 mellékeken és a
  • hatosag@szarvas.eu e-mail címen.

Kérelem újszülöttek életkezdési támogatására

Kérelem fiatal felnőttek telekvásárláshoz nyújtott támogatásához