Háttér, Koronavírus

Jelentés a járványos időszakban a hétvégi szolgálattal kapcsolatban

A közelmúlt közterület-felügyelői és mezőőri ténykedéseinek tapasztalatai.


Tisztelt Polgármester Úr!

A koronavírus idején hozott Polgármesteri rendelkezésekre való tekintettel április 25-26-án és május 1-2-3-án a rendelkezések betartásának ellenőrzésére, valamint ezen rendelkezések betartatása céljából a hétvégeken járőrszolgálatot láttam el Janecskó János és Bracsok István mezőőrökkel. A szolgálatok teljesítése során bejártuk és ellenőriztük  a rendeletekben foglaltak szerint az olyan, közigazgatási területen fekvő nyílt vizeket, és ezek környezetét, melyeknél a vírus terjedését előidézhető nagyobb létszámú csoportok is kialakulhattak. Ezen területek legfőképpen Nagyfok, Halászlak, valamint a Hármas-Körös a vasúti hídtól az Aranyosi holtágig, Kenderáztató, Dögösi csatorna, Mótyó-zug, Szappanos-zug, Maczó-zug, Nyúl-zug, Szivornyasor, Üdülő sétány, Kacsató. A nevezett területeken kívül a település belterületén ellenőriztük a játszótereket és a szupermarketek parkolóit.

Részletesebben szólva a Dögösi csatornán és a Kenderáztatónál a rendeletet felolvasva felhívtuk a horgászók arra, hogy hétvégén nem szabad horgászni a nyílt vizek területén. Ehhez segítséget kaptunk a halőri szolgálattól is. Ez a horgászok által megértésre is került, hiszen a területekre visszatérve két alkalommal ugyanazon személlyel nem találkoztunk. A zugokban főleg telekrendezéssel foglalkozó emberekkel találkoztunk, vagy olyanokkal, akik a telkükön horgásztak. Az Üdülő sétányon kiadott ingatlant nem észleltünk, szinte mindig csend volt, a lezárt vízparti közlejárók mindig üresek voltak a Csigától (maczó-zugi lejáró) Nyúl-zugig. Amikor arra jártunk, a Kacsatavon horgászt nem láttunk. Halászlak területen kevés embert láttunk, a Harcsa büfében vendéget nem láttunk. A Hármas-Körös partján a horgászó személyeket szintén a rendelet felolvasásával tájékoztattuk, annak betartására pedig nyomatékosan felhívtuk a figyelmét mindenkinek. A 25-én felszólított horgászok 26-án reggel már nem voltak a parton. Nagyfok területen a több mint 300 telekből álló holtági ingatlanoknál 25-26-án 52 gépjárművet számoltunk össze, melyek nagy részén horgásztak is, viszont emellett építkezést, telekrendezést, fűnyírást is végeztek. A terület mezőőre, Bracsok István sok szarvasit azonosított, akik a telkükön dolgoztak. A kiadó táblával ellátott ingatlanokon nem találtunk nyaralókat egyik hétvégén sem. A május elsejei hétvégén is körülbelül ennyien voltak Nagyfokon. A rendőrség szolgálatirányító parancsnoka elmondta, hogy Nagyfokra ők is kijárnak ellenőrizni, mivel van karanténos személy is a területen.

A játszóterek ellenőrzését is elláttuk, szabálysértő cselekményt nem észleltünk. A közigazgatási területen kihelyezett figyelem felhívó plakátok a helyükön voltak, rongálást nem történt. Elsején, az aktuális rendelkezést tartalmazó plakátokból is kihelyeztünk a Dögösnél és a Holt-körös partszakaszain. A már nem aktuális plakátok levételét a héten elvégezzük.

A szupermarketek parkolói ahhoz képest, hogy korlátozó intézkedések voltak életben, délelőttönként eléggé zsúfolva voltak. A biztonsági őrökkel beszélgettünk, akik elmondták, hogy sok a nem helyi lakos, és sokan horgászboltot is keresnek. Információk szerint az elmúlt hétvégén Békésszentandrás település kiadott nyaralói miatt voltak ennyire tele az üzletek, de ezt személyesen megerősíteni nem tudom, viszont Szarvason is sok kiadó nyaraló található, de nálunk nem volt tapasztalható tömeges levándorlás, rendezvény, horgászverseny.

Summázva elmondhatom, hogy a hozott intézkedések hatására városunk külterületein a hétvégék csendesek voltak, kirívó cselekmény és esemény mentesek, helyszíni bírság kiszabására nem került sor, továbbá feljelentést sem tettünk.

Szarvas, 2020. május 5.

Tisztelettel:
Blaskó Péter
Bracsok István
Janecskó János