Háttér

A szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő fejlesztésével kapcsolatos tanácsadó munkacsoport döntései

Mit javasolnak a címben jelzettek a fürdőfejlesztéssel kapcsolatban?


1. javaslat: A tanácsadó munkacsoport tagjai azt javasolják a polgármesternek, hogy a fürdőfejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Aditus Zrt. felé írásban egyértelműen és határozottan közölje, hogy a tervezési terület a szarvasi 2090, 2109, 2110 és 2111 hrsz.-ú belterületi ingatlanok, a fejlesztés ott fog megvalósulni.

2. javaslat: A tanácsadó munkacsoport tagjai azt javasolják a polgármesternek, hogy a fürdőfejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Aditus Zrt. felé jelezze: a fürdő tervezési területe a szomszédos 2108 hrsz.-ú terület (piaci parkoló) területének csökkentésével szükség szerint növelhető.

3. javaslat: A tanácsadó munkacsoport tagjai azt javasolják a polgármesternek, hogy a fürdőfejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Aditus Zrt. felé a főépítész által bemutatott és a munkacsoport által támogatott vázlatterveket küldje meg.

4. javaslat: A tanácsadó munkacsoport tagjai azt javasolják a polgármesternek, hogy a fürdőfejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Aditus Zrt. felé közölje: a fejlesztendő fürdő vonatkozásában a gyermekes családok jelentik a célcsoportot, a tematika pedig a Körösök élővilága.

5. javaslat: A tanácsadó munkacsoport tagjai azt javasolják a polgármesternek, hogy a fürdőfejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Aditus Zrt. felé jelezze:

a) A Kossuth utca felőli oldalon a Szent Klára Gyógyfürdő homlokzati elemeivel azonos vagy azokat stilizáló proszkéné fal létesítése javasolt, megfelelő bejárattal. Ezzel a megoldással a sétálóutca képe egységesebbé válik és kellően elkülöníti attól a fürdőzőket.

b) piaci parkolónak a Kossuth utca felőli oldalára hasonló proszkéné fal építése javasolt, gépjárművek ki- és beközlekedésére alkalmas nyílással/kapuval. A parkoló teljes területe fölé napelemeket tartó szerkezetet indokolt tervezni, így az fedett parkolóként funkcionálhat, ezek a napelemek biztosíthatják a strandfürdő energiaszükségletének döntő hányadát, beleértve a víz fűtését is.

c) A fürdő területének nyugati és Vasút utca felől oldalhatárán teljes hosszában környezethez illeszkedő, zajfogásra is alkalmas anyagból tömör (esetleg kisebb áttörésekkel díszített) 2,5-3 méter magas kerítés épüljön.

d) A termálvíz és gyógyvíz bevezetése a strandfürdő területére is szükséges, hogy ott is rendelkezésre álljon.

6. javaslat: A tanácsadó munkacosport tagjai azt javasolják a polgármesternek, hogy a fürdőfejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Aditus Zrt. felé jelezze, hogy a régi fürdő és a tervezett új strandfürdő közötti összeköttetés szükségességére térjen ki a megvalósíthatósági tanulmányban arra utalva, hogy az optimális megoldás a későbbi tervezői munka feladata.

Szarvas, 2021. május 25.