Hírforgó, Média, Videók

„Mindenre ráveszel…”

Farsangi Gála 2023 program töltötte meg a Cervinus Teátrum nagytermét 2023. február 16-án, ahol mintegy ötszáz vendég tapsolta ütemesen végig azokat a produkciókat, amelyeket a GFE Szarvasi  Gyakorlóintézményének kisebb-nagyobb előadói színre vittek.


A fergeteges produkciók megelevenítették mindazt, amitől a farsang időszaka a gyermekek számára feledhetetlen és élménydús. Ebből már csak csepegtetni kellett a népes közönségnek, és feltüzelni a hangulatot, amiből ezen az esten nem volt hiány. A hagyományőrző játék lakodalmas népi mondókákkal, csúfolókkal nyitotta meg a farsangi programot, megélve a táncunkon és anyanyelvünkön keresztül a kultúránk őrzését. Az ezt követő színes kavalkád hozta a titkosügynököket és pom-pom lányokat, ami után a műsorközlőknek emléket kellet törölni – de megugrották az első ügynök belépőt. Kalózok lepték el a színpadot, majd megnéztük, hogyan kötnek barátságot a bárányok és farkasok, vagy a bárányoknak öltözött farkasok, és hogyan szelídülnek Gyakorlós kis polgárokká a harmadikosaink. Az 5.b osztály mesekavalkádja ismert magyar slágerekkel fűszerezve hozta a profi felfűzést, és a mesei szellemességet. Ahogy a konferanszié mondta, egy néni meg is kínálta a függöny mögött egy jókora csábító piros almával, amit természetesen önzetlenül át is adott műsorvezető társának… Azóta jelezték a Gyakorlóból, hogy az iskolagyümölcs program „megfeküdt”, mert Ilike néni kínálására senki nem szeretne fogyasztani az almákból. Felcsendült a VB dallama, és a negyedikesek drukkolói-futballista csapata betöltötte a színpadot. Nem lehetett farsang idén Wednesday nélkül a hatodikosok saját tanulói koreográfiájuk alapján jelenítették meg, és két titkos vendég is érkezett, egy vámpír és egy unikornis személyében. Hollywood-i sztárpár is érkezett, Minnie és Mickey egerek a másodikos évfolyam produkciójában, akik harmincnyolcszorosan bűvölték el a közönséget. Majd megtudtuk, hogy Gyula bá Gyakorló függő, és ugyan huszonkét éves, de ez már tart ötszáz éve. A vámpírok bálja a Madách Színház produkcióját „súrolva” elevenedett meg a színpadon az 5. a osztályosok fergeteges előadásában. Valami oknál fogva azóta mindenki sálban jár a Gyakorlóban, különösen akik matematika és honismeret órákon jeleskednek, mert ezt is megtudtuk az ötödikesek „villám reklamációjából”. A misztikus színpadi játékot követően a hetedik osztályosok a Broadway világába kalauzolták a közönséget, ahol a bárhangulat, a gengszterek, a táncosok elevenítették meg a húszas évek Amerikáját, na meg Anita néni önfeledt tánca, ami feledhetetlen számunkra.

És át volt egy jelenség az elmúlt időszakban a Gyakorlóban, a technikai munkatársak panaszt tettek a vezetésnél, hogy eltűnnek a seprűk. Ez olyan méretű gazdasági problémát okozott az utóbbi időben, hogy rendkívüli igazgatói rendelkezéseket kellett bevezetni a seprűk lelakatolása céljával. Na de minden kiderült… A nyolcadikosok az Éva néni által tervezett jelmezekben seprűs boszi táncot adtak elő, amit követően érkezett a katarzis a Tik-tok tánc finálé.

Ennek a napnak, ahogy az intézmény vezetője fogalmazott, az a különlegessége, hogy a „hétköznap hősei” azok a nevelők és külső segítők, „acsodálatosóvodapedagógusoktanítóktanároktáncpedagógusok” mutatnak valami olyat, ami csodálatos, és élményt adó, ami Gyakorlósan „finom”.

Az osztályprodukciókat követően egyéni jelmezesek mutatkoztak be, és a független zsűri döntése szerint hét kategóriában kaptak okleveleket, édességeket… És hát nem állt le a hangulat a csütörtök estével, mert pénteken a DÖK szervezett esti programot, ahol rengeteg fánk, és fergeteges zene búcsúztatta a telet.

Ui.: Ahogy Kriszti néni fogalmazott, mint az est háziasszonya Gyula bának: „Te mindenre ráveszel!” És ezt követően nagyot harapott az almába…

Sz. Zs.