Hírforgó

Ünnepi látványetetések várják az érdeklődőket március 15-én

2023. március 15-én Nemzeti ünnepünk apropóján állatismertetőkkel egybekötött látványetetésekkel várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Állatparkja vendégeit.


Az első idei, ünnepi látványetetésre, március 15-én, délelőtt 11 órakor kerül majd sor. Programunkat a „jégkorszaki óriásokkal”, azaz a jávorszarvasokkal nyitjuk. Az országban egyedülálló módon, a Körösvölgyi Állatparkban lehet találkozni Eurázsia legnagyobb testű szarvasféléjével, melynek hím egyedei akár 800 kg-osra és 2 méteres marmagasságúra is nőhetnek. A Körösvölgyi Állatparkban két példány még fiatal jávorszarvas él. Az ikerborjú testvérpár a lengyelországi Gdansk kikötővárosából érkezett a tavalyi évben. A másfél esztendős ünő és bika már most impozáns méretekkel rendelkezik. A látványetetés során kedvenc csemegéik, a fűzfaág kerül majd terítékre, répa és cékla falatokkal kiegészítve. A szemlélődők megtudhatják miért húzódott az egykor a Kárpát-medencében is honos jávorszarvas állomány az Északi földtekére, egyes vidékeken hogyan tartják házi állatként, miért nem legel a földről a jávorszarvas vagy épp hogyan búvárkodik.

A jávorszarvasoktól közösen sétálunk át egy másik óriáshoz, Európa legnagyobb testű szárazföldi emlős állataihoz az 1 tonnás európai bölény bikákhoz, akiket szintén kézből fogunk etetni. Ismertetőjükből kiderül mi köze az európai bölénynek az őstulokhoz, hogyan menekült meg a faj a kipusztulás széléről, mikor taposták hazánk területét utoljára ezen impozáns állatok.

Aki a délelőtti programra nem tud odaérni, ne bánkódjon, mert délután 14 órától egymás után újabb két izgalmas állatfaj, a fakó keselyűk és a szürkefarkasok mutatkoznak majd be. A dögevő keselyűknél és a ragadozó farkasoknál is húsos látványetetést tartunk, miközben igyekszünk majd mindenkit megbarátkoztatni ezekkel a történelem folyamán tévesen megítélt, de a valójában bámulatba ejtő képességekkel rendelkező, csodálatos fajokkal. A részvevők hallhatnak majd róla, milyen magasan és milyen módszerrel repülnek a fakókeselyűk, milyen technikával keresik a táplálékukat, miért pusztultak ki hazánk területéről, hogyan vadásznak a szürke farkasok, melyek a falka szellem legfőbb jellemzői vagy hogyan háziasította az ember a szürke farkasból 10.000 év alatt a ma ismert kutya fajtákat.

A négy, körülbelül egyenként fél órás programot ezen a napon az állatparki belépő tartalmazza.

Idén a március 15.-i alkalmon kívül, több ünnepnapon és hosszú hétvégén is, így Húsvétkor, Pünkösdkor, Államalapításunk napján Augusztus 20.-án, Október 21.-23. között, November 1.-én és az év utolsó napján december 31.-én is hasonló programokkal várja majd a Körösvölgyi Állatpark az érdeklődőket.

A Körösvölgyi Állatpark elérhetőségei, a parkkal kapcsolatos információk, belépőjegy árak, ezen a linken érhetőek el:

https://www.kmnp.hu/hu/nyitva-tartas-a-korosvolgyi-allatparkban