Hírforgó

Őszi túravariációk földön, vízen, két keréken

Az ősz beköszöntével, két hónapon keresztül izgalmas programokra invitáljuk a csoportokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyére, a Körösvölgyi Állatparkba.


Szeptember és október hónapokban 10 fő fölötti társaságok részére, előzetes bejelentkezéssel lehetőség nyílik állatparki túravezetésre, az állatparkból kiindulva a Kákafoki-holtágon történő kenus szakvezetésre, illetve kerékpárral „Kastélytörténeti-Körös menti túra” című program is igénybe vehető. A túrák élménydús időtöltést jelenthetnek az őszi osztálykirándulásokhoz, csapatépítő tréningekhez, 10 fő fölötti baráti, családi kirándulásokhoz. Segítünk egy kicsit a választásban.

Földön – Túra a Körösvölgyi Állatparkban

Jellege: Kényelmes, gyalogos vezetett túra az állatpark kiépített sétányán

Túra hossza: 2 kilométer

Túra időtartama: 2 óra

Célja: A Csáky-kastély ősfás kertjében elterülő Körösvölgyi Állatparkban bemutatott különleges kárpát-medencei állatfajok (pl. aranysakálok, vaddisznók, gímszarvasok, uhu, európai bölény, vízimadarak, jávorszarvas, fakó keselyűk, farkasok) közös megfigyelése, megismertetése.

Minimum létszám: 10 fő

Programdíj: 2500 Ft/fő

Vízen – Kenutúra a Kákafoki-holtágon

Jellege: Kenus vezetett túra a Szarvas-Békésszentandrási holtágon

Túra hossza oda-vissza: 4 kilométer

Túra időtartama: 2 óra

Célja: Egy jó hangulatú, közös evezés, élményszerzés a Szarvas-Békésszentandrási Körös-holtágon, hazánk ötödik legnagyobb állóvizén. A holtág mentén csodás látnivalók sorakoznak, partján mocsári teknősök napoznak, felszíne fölött jégmadarak suhannak.  Az Anna-ligetből Szarvas város irányába indulunk áthaladva a hangulatos Erzsébet-ligeti fahíd alatt, a Szarvasi Vízi Színház mellett, egészen a különleges mocsári ciprusokig, illetve a nagy Bolza-kastélyig lapátolunk. Menet közben fény derül a holtág sajátosságaira, történetére, természetvédelmi jellemzőire. Igyekszünk élővilágából és épített környezetéből is bemutatni mindazt, ami a szemünk elé tárul.

Jelentkezési feltétel: Vízijártasság és evezési gyakorlat (túrakenu)

Minimum létszám: 10 fő

Programdíj: 5.500 Ft/fő, mely a kenukölcsönzés díját is magába foglalja.

Két keréken – Kastélytörténeti és Körös-menti túra kerékpárral

Jellege: Kerékpáros túra részben kiépített kerékpárúton, részben a Hármas-Körös töltésén

Túra hossza: 20 kilométer

Túra időtartama: 2 óra

Célja: Átadni a résztvevők számára azt az egyedi atmoszférát, ami Szarvast és környékét oly meghatározóan jellemzi. A táj és az épített műemléki környezet szerves egységét, mely garantáltan elvarázsol minden ökoturistát. A kastélyok titokzatos múltjára és a környező táj festői hangulatára felfűzött tematikus kirándulás kiinduló pontja az Anna-liget gyöngyszeme, a Csáky-kastély műemlék épülete, ahol a gyönyörű neoklasszicista és barokk stílusú épület története egybefonódik az Anna-liget históriájával. Az épület külső és a telepített tájképi kertje megtekintését követően piramis tölgyek és ültetett ezüsthársfasor kíséri utunkat, majd a védett Erzsébet-ligeten keresztül közelítjük meg Szarvast, ahol a Holt-Körös partján a különleges mocsári ciprusok megcsodálását követően, az Erzsébet-ligeti fahíd és a Szarvasi Vízi Színház mellett elhaladva a belváros szívében érjük el túránk következő állomását, a Bolza-kastélyt. Páratlan látványában a Holt-Körös partjáról gyönyörködünk. A 19. század elején épült, 1000 négyzetméteres kastély és nyugati homlokzata, az előkerttel, az ott álló Romolust és Remust szoptató farkasanya szobrával a város igazi jelképévé vált. Túránkat Békésszentandráson zárjuk, ahová a Hármas-Körös töltésén, védett értékeink látnivalói között kerekezünk el, hogy a híres Hunyadi-Rudnyánszky kastélyt is lajtsromba vegyük. Innen térünk vissza az Anna-ligetbe.

Jelentkezési feltétel: kerékpáros gyakorlat

Minimum létszám: 10 fő

Programdíj: 4000 Ft/fő, mely a kerékpár kölcsönzés díját is magába foglalja.

Sok szeretettel várjuk a kedves őszi kiránduló csoportokat! Keressenek bizalommal bennünket elérhetőségeinken!

Helyszín, érdeklődés, bejelentkezés:

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körösvölgyi Állatpark
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Telefon: +36 30 475 1789
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K