Hírforgó, Képgaléria, Média

Ez történt a könyvtárban az Országos Könyvtári Napok idején

A 17 éves hagyományra visszatekintő Országos Könyvtári Napok a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata.


Szarvason is számos program közül választhattak a könyvtárba látogató érdeklődők.

A Magyar Népmese napját ünnepeltük 2023. október 2-án.

A GFE Gyakorló Általános Iskola Báb szakköröseinek előadásában a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét láthatták a gyerekek. Vidám hangulatban telt az előadás, sokat nevettünk. Köszönjük a felkészítést Gyekiczki Istvánné Piroska néninek!

A program diavetítéssel és kézműveskedéssel folytatódott.

Ugyanezen a napon a Mesés Békés című kiadványt ismerhettük meg. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kiadványát Harangozó Imre ajánlotta.

Október 3-án útra kelt az Olvasókör. A Napagancsos Csodaszarvas jurtát látogatták meg kerékpárral a szép őszi időben. Uhljár Zita bemutatta a jurtát és a beszélt a nomád családok életéről. Maradt idő még beszélgetni az irodalomterápiáról is.

Október 4-én az Állatok Világnapja alkalmából vetélkedőt szerveztünk, melyen felső tagozatos diákok tölthettek el együtt egy játékos délutánt könyvtárunkban. A vetélkedőn a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, a Szlovák Általános Iskola, és a Gál Ferenc Gyakorló Általános Iskola vett részt 2-2 csapattal. A hat állomásos vetélkedőn a csapatok az állatokkal, a felelős állattartással kapcsolatos tudásukat mérhették össze. A gyerekek a vetélkedő állomásain kutya és macskafajtákat határoztak meg, állati rekordokkal kapcsolatos kvízt oldottak meg, keresztrejtvényt fejtettek, könyveket kerestek, különböző feladatokat oldottak meg az okostáblánkon. Az udvaron lévő állomáson a gyorsaság is számított, mindössze két perc alatt kellett minél több, a felelős kutyatartással kapcsolatos dolgot, tárgyat összeírniuk. A vetélkedő állomásai között, illetve amíg az eredményre várakoztak, a könyvtába behozott tacskó, Plútó kutyus szórakoztatta a diákokat. Mindegyik csapat nagyon ügyesen teljesítette az állomásokat, az első három helyezést elért csapat értékes ajándék- és könyvcsomaggal tért haza.

A Törpi Könyvkuckóban minden csütörtökön a 0-3 éves korosztály csicsergése tölti be a Mackóvár gyermekkönyvtárat. A vidám csöppségek állatos mondókát tanultak, és róka figurát készítettek.

Családfakutatás a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség Levéltárában címmel Tusjak Lászlóné levéltárvezető előadását láthatták az érdeklődők 2023. október 5-én a könyvtárban. Tusjakné Marika bemutatta, hogyan modernizálódott a levéltári családfakutatás a digitalizálás térhódításával, adatbázisok létrehozásával és összekapcsolásával, illetve megtudtuk azt is, hogy milyen nehézségekkel küzd a levéltár többek között a restaurálások megdrágulása, vagy az Evangélikus Országos Gyűjtemény Őskereső alkalmazását ért hacker-támadás miatt.

Az előadás második részében Kovács Ildikó Tímea a FamilySearch, Molnárné Pető Beáta a MyHeritage családfakutató weboldalak használatáról tartott gyakorlati bemutatót.

Sokoldalú embert ismerhetett meg a kedves közönség 2023. október 6-i író-olvasó találkozón.  Mörk Leonóra volt a vendégünk, akivel Hegedűs Éva beszélgetett.  Az írónő elhozta szarvasi származású édesanyja gyermekkori fotóját, melyet még Róth Béla fényképész műhelyében készítettek. A megsárgult fotó emlékeket idézett a városról, mint kiderült gyermekkorában Mörk Leonóra többször vendégeskedett Szarvason. Életének későbbi állomásairól is hallhattunk, megtudtuk az is, hogyan született az első regénye, vagy hogy hogyan lesz egy festményen megpillantott Hohenzollern hercegből regényhős. A beszélgetés után könyvvásárlásra és dedikálásra is volt lehetőség.

Az Országos Könyvtári Napok proramsorozat szlogenje idén „Hídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt”. A szarvasi könyvtárosok gondoskodtak arról, hogy a különböző korosztályok, társadalmi csoportok találkozóhelye legyen a könyvtár, reméljük a jövőben egyre többen tapasztalják meg, hogy a KÖNYVTÁR ÖSSZEKÖT.

Tóth Orsolya
tájékoztató könyvtáros