Hírforgó, Képgaléria, Média

Mesemondó verseny a „SZARVASÉRT” Alapítvány szervezésében

Nyolcadik alkalommal került megrendelésre a „SZARVASÉRT” Alapítvány szervezésesében a térségi irodalmi verseny, amely ebben az évben „MÁTYÁS KIRÁLY MESÉI” címen került meghirdetésre. Ez azt jelentette, hogy bármilyen Mátyás király mesével vagy meserészlettel nevezhettek a versenyzők. A mesemondó verseny évek óta nagy népszerűségnek örvend és a helyszíne már hagyományosan, 2023. november 10-én is, a GySzC Székely Mihály Szakképző Intézmény könyvtára volt.

Nyolcadik alkalommal került megrendelésre a „SZARVASÉRT” Alapítvány szervezésesében a térségi irodalmi verseny, amely ebben az évben „MÁTYÁS KIRÁLY MESÉI” címen került meghirdetésre. Ez azt jelentette, hogy bármilyen Mátyás király mesével vagy meserészlettel nevezhettek a versenyzők. A mesemondó verseny évek óta nagy népszerűségnek örvend és a helyszíne már hagyományosan, 2023. november 10-én is, a GySzC Székely Mihály Szakképző Intézmény könyvtára volt.


A versenyre azok a helyi és környékbeli óvodák, iskolák versenyzői nevezhettek, akik a saját intézményükben megrendezett házi verseny győztesei voltak.

A mesemondóversenyre összesen 24 nevezés érkezett, 8 intézményből. A jelentkezők 5 kategóriában indultak (óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és főiskolás). A produkciókat minden kategóriában 3 fős  független szakmai zsűri bírálta el, egyénenként külön- külön, majd a zsűritagok egyéni pontszámainak az összesített pontozása alapján kerültek ki a helyezések.

A mesemondó verseny nyilvános volt. A regisztrációt követően ünnepélyes megnyitóra került sor, ahol az Alapítvány elnöke Závogyán Judit köszöntötte a megjelent versenyzőket, felkészítő tanárokat, szülőket, résztvevőket. Köszöntőjében elmondta, hogy itt már mindenki győztes, hiszen minden nevező a saját intézménye képviseletében lett kiválasztva.

A háromtagú zsűri bemutatása után, a  korcsoportonként külön teremben került sor a versenyre. Miután mind az öt kategóriában lezajlottak a versenyek, egy kis vendéglátással kedveskedtek a szervezők. Itt már kötetlen, felszabadult beszélgetésre, került sor a résztvevők között, a szakemberek megosztották egymással szakmai tapasztalataikat is. Ezt követte a nagy izgalommal várt ünnepélyes eredményhirdetés. Minden résztvevő emléklapot és ajándékcsomagot kapott, amelynek többsége támogatói felajánlás volt. A helyezést elérőket pedig oklevéllel és könyvutalvánnyal is díjazták. A versenyen részt vett Incze  Zsuzsanna, aki a középiskolás és főiskolás kategória első helyezettjeit különdíjban részesítette, saját könyve első példányait átadva. Könyvutalvánnyal külön díjazták a felkészítő tanárokat, megköszönve szakmai munkájukat.

Azt mondhatjuk, hogy a verseny nagyon színvonalas volt, és családias hangulatban zajlott. Köszönet a támogatóknak és a szervezőknek.

Helyezettek:

Óvodás kategóriában:

  1. helyezett: Besenczy Boglárka, Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda. Felkészítő: dr. Budai Viktória.
  2. helyezett: Gombkötő Léna, Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda. Felkészítő: Fabóné Nagy Andrea.
  3. helyezett megosztva Kakuk Laura és Molnár Enikő, mindketten Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, felkészítőjük Uhljárné Bárány Gabriella.

Alsó tagozatos kategóriában:

  1. helyezett: Süle Soma, Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Kollégium. Felkészítő: Paulik Ilona Zsuzsanna.
  2. helyezett: Oncsik Fanni Anna, Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola. Felkészítő: Blaskó Péterné.
  3. helyezett: Szebedinszky Nelli, Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda.Felkészítő: Csernusné Samu Edit.

Felső tagozatos kategóriában:

  1. helyezett: Németh Endre Pál, Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium. Felkészítő: Tomasovszkiné Dányi Csilla.
  2. helyezett: Porubcsánszki Zalán, Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola. Felkészítő: Pekárné Bakulya Tünde.
  3. helyezett: Almási Dóra, Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda. Felkészítő: Stafira-Lovas Ilona.

Középiskolás kategória:

  1. helyezett: Sárosi Márk, GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskola. Felkészítő: Bartolákné Szabó Éva.
  2. helyezett: Bárány Mihály, Vajda Péter Evangélikus Gimnázium. Felkészítő: Salka Zsuzsanna.
  3. helyezett: Zsolnai Réka Luca, Vajda Péter Evangélikus Gimnázium. Felkészítő: Salka Zsuzsanna.

Főiskolás kategória:

  1. helyezett: Soczó Daniella, Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kar Szarvas. Felkészítő: Dr. Katona Krisztina.
  2. helyezett: Madarász Laura, Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kar Szarvas. Felkészítő: Dr. Katona Krisztina.
  3. helyezett: Kiss Anikó Andrea, Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kar Szarvas. Felkészítő: Dr. Katona Krisztina.