Hírforgó, Képgaléria, Média

Minőségi autizmus ellátás a tudomány tükrében

2023. november 22-én a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán először nyílt lehetőség arra, hogy a Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva az autizmusról, mint sajátos fejlődési útról a legfrissebb tudományos információkat, inklúziós és támogatási irányelveket, gyakorlati tapasztalatokat neves előadók tolmácsolásában meghallgathassák az érdeklődők.


Csepregi András a Békés Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője, Őszi Tamásné az Autizmus Alapítvány vezető munkatársa és Bertók Csilla az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatója mellett egy autizmussal élő aktivista, művész, Fekete Gy. Viktor is részese volt a gazdag programnak. Az Entrópia bölcsője c. produkciója nyitotta meg a rendezvényt, amelyen közel 100 környékbeli kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító, tanár, gyógypedagógus, szociális szakember, intézményvezető és szülő vett részt személyesen, valamint az online térben is több mint 200 érdeklődő szakember kapcsolódott be a szakmai napba. Dr. Katona Krisztina dékán megnyitó szavait követve Fedorné Brád Ágnes köszöntötte a résztvevőket a Szarvas Város Egészségügyéért Alapítvány nevében, amely a rendezvény társszervezője volt, és küldetése az autista gyermeket nevelő családok és a velünk együtt dolgozó szakemberek támogatása. A plenáris előadást Csepregi András gyógypedagógus, pedagógiai szakpszichológus tartotta, az autizmussal kapcsolatos tudományosan elfogadott ismeretek bemutatásával. A délutáni program két párhuzamos szekció munkájával folytatódott, amelyekben Bertók Csillával a kisgyermekkorban megjelenő gyanújelek, eltérések és a gyermekekkel való foglalkozás, fejlesztési fókuszok kerültek áttekintésre, Őszi Tamásné az iskolai, középiskolai színtér tapasztalatait, jó gyakorlatait vitatta meg egy interaktív műhelybeszélgetés keretében. A szakmai napot összegző, reflektáló hozzászólások zárták Bíró Gyula, Dr. Lipcsei Imre és Csernusné Samu Edit részvételével. A részletes információk átadása mellett az is nyilvánvalóvá vált, hogy még sok a teendő az autizmussal élő gyermekek sajátosságainak megismerése és eredményes együttnevelése terén, melyben remélhetően a rendezvény számos közreműködője részt tud vállalni.

A rendezvény megvalósítását a Szarvas Város Egészségügyéért Alapítvány számára a Tesco Ön választ mi segítünk közösségi programja támogatta.