Hírforgó

Kincses Kultúróvoda cím elnyerése, másodszor

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményének gyakorlóóvodai intézményegysége 2017 után másodszor is három évre elnyerte a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kincses Kultúróvoda 2023 címét és a vele járó 1.120.000 Ft anyagi támogatást.


A pályázat célja hogy az óvodák tudatosan tervezzék, szervezzék a gyermekek kulturális programokon való részvételét, építsék be a helyi programokba a kulturális nevelést segítő tartalmakat. A pályázatban bemutatásra került az intézmény kulturális kapcsolatrendszere, és a kultúrkincs-átadás megvalósításának hagyományai.

A pályázat támogatásával lehetőségünk nyílik a térségünkben jellegzetes népi kismesterségek megismerésére: túri fazekasság, kenyérsütő program, a Szárazmalomban gabonaőrlés, és a Sárarany Szalmaportán szalmafonás, gyöngyfűzés, mézeskalács készítés. A Szalmaportára lovaskocsival utaznak a gyermekek, mellyel a régi közlekedés megtapasztalásra lesz lehetőség. Tücsök Peti és Hangya Levi népzenei, interaktív gyermekelőadáson vehetnek részt óvodásaink.

Tehetségműhely keretében ismerkednek a néptánc alapjaival gyermekeink. A pályázati támogatás lehetőséget nyújt táncos ruhák beszerzésére, mellyel a népi élet külső jellegzetes jegyeit őrizzük.

Bajomi Nagy Éva igazgatóhelyettes, vezetőtanár