Felhívások, Közlöny

Tájékoztató az építményadó bevallási kötelezettségről

Fontos adatbejelentési határidő közeledik az építményadót érintően, ugyanis 2024. január 1-jei állapotnak megfelelően azon adóalanyok/tulajdonosok/haszonélvezőknek, akiknek az építményükkel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt az elmúlt évben (vétel, új építés, eladás, bővítés, átminősítés stb.), arról 2024. január 15-ig adatbejelentést kell teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé.


Felhívjuk a figyelmet arra, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést!

Akiknél a már bevallott/bejelentett adatokban nem történt 2023. évben változás, nekik nincs további teendőjük, számukra hivatalból kerülnek megállapításra a 2024. évi adórészletek (2024. március 18., szeptember 16.). Az első féléves adórész fizetési határideje előtt az érintetteket önkormányzati adóhatóságunk külön is értesíti a fizetendő építményadó összegeiről. A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak kötelező az elektronikus ügyintézés, ezért az értesítések is az ügyfélkapura kerülnek kiküldésre, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével.

Szarvas Város Önkormányzatának illetékességi területén levő építményekre vonatkozó adatbejelentést az Elektronikus Önkormányzat Portálon /https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap/ (továbbiakban: E-Portál) keresztül nyújtható be, magánszemélyek esetében elektronikusan, személyesen, illetve postai úton.

Szarvas, 2023. december hó

Szarvasi Polgármesteri Hivatal Adóhatósága