Hírforgó

Szarvas hősi halottjaira emlékeztünk

Kezdetben kellemetlen északnyugati szél és hamuszürkében borongó égbolt fogadta szombat délután a doni megemlékezésre érkezőket a szarvasi evangélikus Ótemetőben. A 81. évforduló fájdalmas helyi aktualitását adta, hogy a napokban hunyt el Kepenyes György – temetőgondnok, sporttudósító -, a Doni Emlékművet állíttató néhai idősebb Kepenyes György fia.


Az összegyűlt emlékező polgárokat Hodálik Pál térségi tanácsnok, a Békés Vármegyei Közgyűlés tagja emlékeztette arra, hogy a Donnál harcolt dédapáink és nagyapáink egyszerre voltak hősök és az értelmetlen háború áldozatai.

Rávilágított, hogy tiszteletükre a nap folyamán az ország több pontján kezdődtek el a megemlékezések. Hangsúlyozta: a világon ma is mintegy harminc háború dúl.

Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke idei emlékbeszédét jórészt a két Kepenyes György és a harcokban elesett szarvasi katonák – Alexa János, Dell Antal, Poroszlai Imre, vitéz Laborcfői György, Petykó Pál, Fabó János, Kelemen Pál, Kadáncz Lajos és a munkaszolgálatos Ungár Sándor – és bajtársaik emlékének szentelte.

– Béke poraikra! Legyen áldott az emlékük! – fogalmazott.

Horváth Z. Olivér nagytiszteletű evangélikus lelkész szolgálatában az elesettekért és a békéért, az emberiség békességéért imádkozott.

– Úgy tűnik, az emberiség máig nem tanult történelméből – mondotta.

Szolgálata hagyományosan az Úrtól tanult közös imádsággal zárult.

Ezután került sor a mécsesek és koszorúk elhelyezésére a Doni Emlékmű talapzatánál. A kegyeletes megemlékezés a Szózattal zárult.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a Kepenyes család több tagja, Babák Mihály polgármester, Závoda Ferenc, Csernus Zsolt, Sinkovicz Krisztián önkormányzati képviselők és több, a Donnál harcolt szarvasi katona leszármazója. Az eseményeket a Körös TV, illetve a Szarvasi Televízió operatőrei, Ambrus György és Pálinkás László rögzítették.