Hírforgó, Képgaléria, Média

Kazinczy – „Szép Magyar Beszéd” verseny a szarvasi Városi Könyvtárban

A Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére kuratórium által a 2023/2024-es tanévre is meghirdette a Kazinczy – „Szép Magyar Beszéd” verseny. A Szarvas környéki általános iskolák területi fordulója került megrendezésre 2024. február 7-én, délután. A szarvasi Városi Könyvtár által meghirdetett versenyen a résztvevő iskolák 11-14 éves tanulói két korcsoportban (5-6. osztály; 7-8. osztály) mérhették össze tudásukat. Az idei tanévben Szarvas és Kondoros általános iskolái képviselték magukat.


A nívós tanulmányi verseny az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A megmérettetés a kiírásnak megfelelően zajlott: egy kötelező és egy szabadon választott szöveget olvastak fel a versenyzők, melyet szakmai zsűri – Brachna Irén a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti iskola volt igazgatója, drámapedagógus, Hovorkáné Hegedűs Hajnalka, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium magyar-történelem szakos tanára, és Harencsárné Liska Mária, ny. könyvtáros – értékelt a meghatározott szempontok alapján.

Az eredményeket így összegezhetjük:

5-6. évfolyam:

  1. helyezett: Bencsik Boglárka, 5. évfolyam – felkészítője: Tomasovszkiné Dányi Csilla (Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium)
  2. helyezett: Gazsó Mátyás 5. évfolyam – felkészítője: Urbancsok Tekla (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)
  3. helyezett: Varga Zsófia 6. évfolyam – felkészítője: Vári Ferenc (Kondorosi Petőfi István Általános Iskola)

7-8. évfolyam:

  1. helyezett, továbbjutó a regionális fordulóba: Nádi Sándor, 8. évfolyam – felkészítő tanár: Fazekas Stefánia (Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium)
  2. helyezett: Pillár Boglárka 8. évfolyam – felkészítő tanár: Magyar Edit (Kondorosi Petőfi István Általános Iskola)
  3. helyezett: Litauszky Nikolett 8. évfolyam – felkészítője: Gazsóné Gugolya Beáta (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

A regionális fordulóban Nádi Sándor, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 8. évfolyamos tanulója képviselheti régiónkat, amelyhez sikeres szereplést kívánunk!

A helyezettek könyvjutalmat és oklevelet, a résztvevők ajándékot kaptak szereplésükért, a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány támogatásával.

Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő pedagógusoknak!