Hírforgó

„Mosolyog az Úr, jók vagyunk, sok földi angyalt lát”

Egyetlen nagy családi örömestté magasodott a Diótörő és Egérkirály december 9.-i díszbemutatója a Békéscsabai Jókai Színházban. Minden jel szerint náluk is ismerik az alapvetést, miszerint Karácsony nem múlhat el Diótörő nélkül.


A tavalyi évad kitörő közönségsikere után – az 1816-ban íródott Hoffmann mese motívumain komponált mű – az örökzöld karácsonyi kedvenc visszatért és mind Békéscsabán, mind Budapesten folytatja diadalútját.

Hogy miért is? Minden kétséget kizáróan 2003-ban egy olyan családi musical született, amely mára fénylő ékköve így ünnepek táján a hazai színpadoknak.

Ahogy azt a darab zseniális rendezője, a Nádasdy Kálmán-díjas Szomor György vallja: „… a családi musical több mint egy mese. A siker abban rejlik, hogy a nagyszülőktől a legkisebbekig, mindenki gyereknek érezheti magát a nézőtéren, a történet által. Végül is a mesét mindenki szereti. S ha ez a mese Karácsonykor játszódik, ebben az esetben gyermek és felnőtt önfeledten szárnyalhat az ünnep csodáinak mesés birodalmában. Hiszen Karácsony éjjelén minden megtörténhet.”

Meg is történik: a Játékbirodalom szereplői életre kelnek és harcba szállnak Egérkirály hadával. Szerencsénkre a zseniális alkotói trió szabad kézzel nyúlt az alapokhoz. Ennek köszönhetően a gonosznak tűnő Egérkirály is inkább mókás, mint félelmetes, ahogy alattvalói is. A végén a nagyérdemű egésze a szereplőkkel dúdolhatja a klasszikus finálét: „Mosolyog az Úr, ma jók vagyunk, sok földi angyalt lát. A rossz napokon túl, ma játszhatunk, mintha gyermekek volnánk! Minden mesénk újból él, most is száz csodát ígér. Midnen jó lesz, a múltból egy dalt fúj a szél.”

A csoda szombat este új életre kélt. A rendkívül finom érzékkel válogatott szereplők egésze olyan játékkedvvel játszott, akár most lett volna a mű ősbemutatója. Rendkívüli összjáték a fénytechnika varázslatai közepette. Örültem Balázs Csongor Diótörőjének, ahogy Gubik Petra Pirellájának is. A szereposztás egésze telitalálat a javából: Marika, Mantonate – Békefi Viktória m. v., Király, Tanácsos – Tomanek Gábor, Királyné, Tanácsosné – Nagy Erika, Egérkirály – Gerner Csaba, Egérkirálynő – Fehér Tímea, Esztelen, Laura – Gábor Anita / Rigler Renáta szh., Nesztelen, Frida – Köböl Lilla / Gábor Anita, Klárika, Lujza – Mészáros Ágnes m. v., Törpe – Vadász Gábor / Berta János, Pantalone – Szőke Pál, Szakács baba, Hilke – Liszi Melinda, Búgócsiga, Londiner, Ludwig – Nagy Róbert / Biró Gyula, Bohóc, Friedrich – Katkó Ferenc, Koronarágó – Várfi Sándor m. v., Kintornás, Vak egér – Szabó Lajos, Egér báró – Czitor Attila, Zenegér – Ragány Misa, Gyeregér – Csomós Lajos, Papegér – Szomor György / Ragány Misa, Kecsegér – Jónás Andrea m. v., Drosselmeier – Jancsik Ferenc, Pocakos, Konrád, Kalóz, Orvos – Hodu József, Ernesta néni – Veselényi Orsolya, Lámpagyújtó, Kapunyitási miniszter – Árdeleán László, Joseph, Dobos, Alabárdos – Dorogi Péter sz. h., Frici – Árvavölgyi Patrik.

Beérett a játék egésze. A régiek színházi nyelvén szólva nagyszerű kabinet szerep Szomor Györgyé – Papegér – és Jónás Andreáé – Kecsegér. Ezúttal is élményszámba megy Katkó Ferenc Bohóca, Nagy Róbert Búgócsigája és Liszi Melinda Szakács babája.

Az örömest vigalmi részében a Vigadóban e jeles alkalmon a Jókai Színház volt a házigazda, így Seregi Zoltán mutatta be röviden a Színház sokrétű ténykedését. Földi-Kovács Andrea háziasszonyi műsorvezetése mellett Gulyás Attila, Szomor György, Gubik Petra és Jónás Andrea is szórakoztatta a nagyérdeműt. Az ünnepi vacsorát Prohászka Béla komponálta.

A mindvégig meghitt hangulatú est nagyjából éjféltájban zárult.