Hírforgó

Csángó gyerekek táborában

Nem múlhat el békésszentandrási nyár a Papp Dezső-féle csángó tábor nélkül.


Papp Dezső tartva a sok éves hagyományt, az idén augusztus 1-től 14-ig a romániai Bákó megye Külső-Rekecsin (ahogy ők mondják, Dumbraveni) falujából érkezett tizenöt gyereket és tanáraikat, Tamást és Kingát táboroztat a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola régi szárnyában. Tamás mint már évek óta hazatérő vendég Szentandrásron, betéve ismer minden csángó gyermeket. Kedves párja, Kinga első alkalommal kísérte Magyarországra. A rendkívül lelkes és illemtudó csoport étkeztetése az Ótemplomi Szeretetszolgálat és a Szarvasi Gyermekétkeztetés jóvoltából zajlik jórészt és mások támogatásával a reggeli terén.

Jelen sorok írójaként az idén is rendhagyó és játékos töri órák keretében barangolunk a román, a magyar és a csángó történelem rejtelmeiben. Feltárva a közös szálakat.

Az augusztus elsejei egész délelőttös és másodiki egész délutános foglalkozásunk alkalmával idén már minden gyermek kezébe került román nyelvű közigazgatási térkép. Ezen feldolgoztuk az utazásuk útvonalát, a kiemelkedő geográfiai adatokat – hegy- és vízrajzi vonatkozásban. Továbbá meghatároztuk a román és magyar történelem szempontjából kulcsfontosságú helyeket, mint Gyulafehérvár, Kolozsvár, Torda, Arad, Nagyvárad, Csíkszereda, Csíksomlyó, Székelyudvarhely stb. Minden esetben használva a magyar eredeti román megfelelőjét vagy elferdített változatát.

Természetesen már első alkalommal is voltak visszacsatoló játékaink, vetélkedő kisebb-nagyobb jutalmakért. Így másnap a teljesen movitált csoporttal könnyedén építhettünk egy hatalmas, kb. 20 m hosszúságú időszalagot. Szerencsés módon a csángó gyermekek hívő római katolikusok, ezért a Jézus születése – mint a keresztény időszámítás origója – körüli események megértetése nem okozott problémát.

A folytatásban egy a magyar uralkodókat esztétikusan megjelenítő magyar játékkártyával felfedeztük közösen az Erdély és Moldva szempontjából meghatározó magyar királyokat és fejedelmeket Árpádtól egészen IV. Károlyig.

Végezetül a szalagra behelyeztük azon kiemelkedő román uralkodók és államférfiak neveit – kibontva a magyar kortársakkal párhuzamos ténykedéseiket -, amelyeket a gyermekek a román állami oktatásban is tanulnak. Hozzáteszem, otthon Moldvában falujuk kicsiny mérete miatt nincs román állami iskola – eljárnak -, így magyar nyelvvel, történelemmel továbbra is a Tamás és Kinga vezette délutáni iskolában találkoznak.

További szerencsés módon az idei táborban egy harmadik foglalkozásra is lesz lehetőségem augusztus 11-én délelőtt, amely teljes mértékben a játékos visszacsatolásé.

Az idei tábor is jól érzékelteti, hogy megfelelő gyerekközeli stílusban a csángó kisdiákok számára is érdekfeszítővé lehet tenni közös történelmünket.