Hírforgó

József Attilától Adyn át Benkő Gézáig ívelt a versfolyam

Idén is a Városi Könyvtár adott otthont József Attila születésnapján a Szarvason rendkívül népszerű Versmaratonnak.


Mint az ismeretes, 2012-ben Szenes János indította el a Cervinus Teátrumban az akkor országos közérdeklődést kiváltó 24 órás versfolyamot szinkronban a József Attila Színházzal. Későbbiekben az eredeti ötlet Szarvason némiképp átalakult, időközben összement. Viszont a Cervinus Teátrum az ünnepi eseménysort áttette a Városi Könyvtárba, ezzel is népszerűsítve a könyvek birodalmát.

Nagyon örvendetes, hogy most, 2019-ben is több óvoda, általános iskola és egy középiskola is csatlakozott. Emellett számtalan civil szerveződés és magánszemély vállalt aktív közreműködést. Hagyományosan képviseltette magát a Polgármesteri Hivatal és művészeivel kimaradhatatlanul ott volt a Cervinus Teátrum. Alábbiakban szándékosan kerülve a formalitásokat, néhány emlékezetes pillanatot villantunk fel a nap történéseiből.

Hodálik Pál rendhagyó megnyitója

Hodálik Pál alpolgármester kedvenc költője Reviczky Gyula. Szép gesztus tőle, hogy valamilyen formában mindig emlékezteti a szép versek rajongóit. Ezúttal a néhai hányatott sorsú költő megidézéséhez mobiltelefonját hívta segítségül, annak segítségével adta át a közönségnek kedvenc Reviczky versét, a Magamról címűt, amelynek zárószava, „a világ csak hangulat” szállóigévé lett.

Fő téri felsősök

Gyerekközeli módon szépen énekeltek egyet a Pál utcai fiúk musicalből. Köszönjük.

Brachna Irén Molnár János lélekfényezése

Brachna Irén minden versmondói korszakában jócskán beférne bármely színház társulatába. Kiváló partnere ebben Molnár János művésztanár, aki minden produkciójában fennkölt magasságokba emeli az énekelt verseket. Mostani gyönyörűséges műsorukat hallgatva az jutott eszembe, hogy ilyen színvonalon önálló esttel lenne helyük a Szarvasi Vízi színházban.

Ovisok

Az óvodások akár a Szlovák, akár a Gyakorló óvoda, akár a Kossuth utcaiak részéről mindig szívmelengető produkciókkal rukkolnak ki. Ezúttal is így történt. Nem kis büszkeségemre háromemberes unokám, Szenes Iván Elek a maga négy évével egyedül állt közönség elé a Pici pék versével.

Egy gyönyörű mese Petneházi Andreától

A Polgármesteri Hivatal kamaracsapata minden évben meglepetést hoz. Ezúttal Petneházi Andrea a jelenlévő népes gyerekközönségre is gondolva egy gyönyörűséges Wass Albert történetet, Az erdő meséjét tolmácsolta. Szép volt.

Baráti Kör

Szarvas Város Barátainak Köre a 2012-es indulástól fogva leteszi névjegyét. A most is fantasztikus és színes csokrukból messzemenően kiemelkedett Szabó István lélekrázón szépséges produkciója, amellyel mint hallhattuk, a Nyugdíjasok Ki mit tudját is megnyerte, országos első lett. Kosztolányi Hajnali reménységét hallottuk tőle, de olyan mélységekben és magasságokba, hogy bennem gyerekkorom híres szavalóestjeit, Tompa Lászlóét és Bodor Tiborét idézte. Nem fokozom.

Székely

Köszönet, hogy egyik diákjuk egy szép Szabó T. Anna verset is hozott. Csak így tovább székelyesek.

Ady és Léda

Mintegy félórában kaptunk versvarázst és leveles lélekdöngölést Dósa Zsuzsa és Timkó János színművészek felfogásában. Mind a kiválasztott versek és levelek tökéletes tükrét  adták ennek a halhatatlan szerelmi történetnek Párizs, Pest, Érmindszent és Várad között. Hidegrázó módon szép volt. Azt gondolom, ha mindez Franciaországban vagy Amerikában történik, már öt Oscar-díjas filmet csináltak volna belőle.

Előszó

Az idei médiacsapatban Karinthy leggyönyörűbb versét olvastam fel. Hozzáteszem, 41 esztendő múltán. Mintegy ezzel is tisztelegve Bubik Pista és más égbe költözött színésznagyságok emléke előtt is, akik egykoron szintén az MN 102-es tüzérezredben szolgáltak Jánoshalmán. S ezzel köszöntöttem valamikor színjátszó társaimat is.

Lélektánc

A népes nagyközönség alapján azt gondolom: egyedi és sikeres volt Uhljár Anna első kötetének bemutatója. Azonban bosszantó, hogy ezen rendezvény esetében is falat kenyérként hiányzott a hangosítás. A házigazdáknak tudomásul kellene venniük, hogy a hátsó sorokban egyszerűen nem lehet hallani semmit az értékes gondolatokból. Többen hátulról emiatt távoztak menetközben.

Benkő Gézára emlékezve

Bardon Ivett és Nádházy Péter fenségesen a szeretet elementáris erejével elevenítették meg a 2017-ben égbe költözött színész-műfordító-író-költőzseni, Benkő Géza verseit és novelláit. Azt gondoltam, ezek az abszolút katarzis pillanatai. De nem, még ezt is lehetett űberelni. Történt, hogy Bíró József, mint a Mindenütt otthon zenekar frontembere elárulta nekem: „Nem ismertem Benkő Gézát személyesen, de megzenésített verseit állandóan játsszuk a Csabagyöngyében.” Ennek hallatán az jutott eszembe, hogy ez a zenekar is viszi-viszi Gézánkat az örökkévalóság meg nem kopó, örök színpadán. A nap zárásakor Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója bejelentette: kötetben tervezik kiadni Benkő Géza írásait. A könyv bevételét családja támogatására szánják.

Nagyjából ezek a költészet napi benyomásaim.