Hírforgó

Legyél Ember!

Ballagás a Főtériben


„Tedd, amit úgy érzel, tenned kell,
Arra menj, amerre a szíved terel,
Hisz időd oly kevés,
Légy hát a magad ura, míg élsz.”  (Axl Rose)

Tikkasztó hőség odakinn, kellemes hűvös a régi épület folyosóin…. szorgos, ügyes kezek között formálódik a girland, hogy dísze legyen a nagykapunak, amelyet utoljára lépnek át a ballagók. Felkerül a felirat: 2014-2022. Kis kötőjelben nyolc hosszú esztendő, visszatekintve pár pillanat csupán, ami emlékként megmarad: örömök és bánatok, ugratások, közös kirándulások, farsangok, szereplések…

Virágdíszbe öltözik a megszokott tanterem, még árválkodnak a tarisznyák. 2022.június 18.10 óra: az utolsó csengőszó… felcsendültek az ismert ballagási dalok, elindult a 8.a osztály, hogy az iskolatársak sorfala között elköszönjön az iskolától.

Az idei búcsúzás is családias légkörben zajlott a díszteremben. A Himnusz eléneklése után a  hetedikesek nevében Gyulai Mihály és Mócz Milán verssel köszöntötte a ballagókat, majd a búcsúzó diákok énekkara Simonffy Péter Búcsúdalát adta elő. A nyolcadikosok részéről Kozák Anna és Kovács Zsófia köszönte meg tanáraik és az iskola dolgozóinak munkáját, majd a Cecei Szabó zenekar Isten veled című száma alatt átadták az ajándékokat. Romhányi Mercédesz a szülőknek mondott köszönetet, akik virágot vehettek át gyermekeiktől, miután felcsendült Hegedűs Bori Anya című dala. Ezután az iskola zászlajának ünnepélyes átadása következett. Berkó Dániel és Rostás Lídia versmondása után kivetített képek idézték fel a Főtériben eltöltött éveket. A következő percekben Rejtő Csaba igazgató úr beszédében felidézte az osztály nagy pillanatait, majd megköszönte Petőné Babinszky Ágnes gondoskodó, mindenre odafigyelő osztályfőnöki munkáját, valamint Gömöri Anikó pedagógiai asszisztens többéves, az osztályt segítő tevékenységét. Ezután Molnár Etele alpolgármester úr köszöntötte a jelenlévőket, külön a ballagó diákokat.

Az ünnepség záró részében a jutalmak átadása következett. A Tehetség és Siker Alapítvány minden tanév végén elismerésben részíti azokat a tanulókat és szülőket, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az iskolai programok színvonalas megvalósulásához. A jutalmakat Fodor Marianna, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

Iskolai és városi tanulmányi versenyeken való részvételért, az ünnepi műsorokban és az énekkarban vállalt szereplésért kapott dicséretet Gyáni Enikő, Kovács Zsófia, Kozák Anna Piroska, Romhányi Mercédesz, Fulajtár János, Berkó Dániel, Rostás Lídia, Valach Dávid.

Romhányi Mercédesz átvette Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata  elismerését,  a legjobb roma tanulónak járó díjat.

Fulajtár János és Tusjak Péter tagja volt a Körzeti Diákolimpia atlétika versenyen 3. helyezést elért csapatnak, ahol Jani egyéni harmadik helyezést is szerzett. Felkészítőjük Bátor György. A két fiú mellett Berkó Dániel is részese volt a Körzeti Diákolimpia labdarúgó bajnokságon kivívott harmadik helynek. A felkészítő, Pisont András Fulajtár Jánosnak átadta a Pisont István Alapítvány és a Gádoros SE ajándékát is.

Nemes Patrik elismerésben részesült jó magatartásáért és  a rajzpályázatokon való részvételéért, amelyekre Búzás Mihály készítette fel. Babák Mihály, Szarvas Város Polgármestere ajándékait Molnár Etele adta át a gyerekeknek.

Az igazgató úr és az osztályfőnök megköszönte Romhányi Tiborné kiemelkedő szülői munkaközösség-vezetői tevékenységét, valamint Lestyan György szülő iskolai programokon nyújtott többéves odaadó segítségét.

Nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át: Bátor György, Fazekas Istvánné, Kaiserné Nagy Éva és Litauszky Zoltánné. Mrena Zsuzsanna Miniszter Elismerő Oklevélben részesült.  Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata nevében Romhányi Tiborné köszönte meg neki a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint a roma gyermekekért végzett több évtizedes fáradhatatlan munkáját.

Az ünnepség végén a búcsúzók Rúzsa Magdi Rövid utazás című dala alatt hagyták el a dísztermet, hogy a tantermükben személyesen is elköszönjenek egymástól és osztályfőnöküktől, és átvegyék az általános iskolai éveiket lezáró bizonyítványukat.

Útravalónak  Szabolcsi Erzsébet: Forrás legyél című versének sorait idézzük:

„Legyél víz, életet adó ős elem,
legyél tűz, vízzel is legyőzhetetlen,
legyél levegő, mindent beborító láthatatlan,
legyél szikla, szilárd, megingathatatlan,
legyél forrás, patak vagy tenger,
legyél te magad, legyél EMBER”