Magazin, Regényes múlt

Várak ormán magyar csillagok – I. Rikolt az érckakas

1598. március 28-át írnak a kalendáriumok. Korán tavaszodott Magyarországon. A jég már rég lezajlott a Dunán. A föld új életet lehel a fák gyökereibe nappalonként. Delente a Rába és a Rábca kiöntései felett csupa arany és ezüst ragyogásban remeg az ég. Az éjszaka ma szokatlanul enyhének ígérkezik.


Győr bevehetetlennek hitt hatalmas vára alatt négyezres vallon, német, spanyol, francia és magyar gyalogos-lovashad lopózik az imitt-amott fellegektől takart csillagok halovány fényénél. A lovak lába szinte mind rongyba burkolt, dobbanásuk alig hallik a sötétben. A seregdobok, kürtök mind hallgatnak még. A tekintélyes keresztény sereg főparancsnoka báró Pállfy Miklós uram, komáromi várkapitány. Vezértársa Adolf Schwarzenberg bécsi helyőrségparancsok. A cél ma nem kisebb: visszavenni egyetlen rohammal a törökök által immáron négy éve megszállt félelmetes erősséget.

A régiek elmondása szerint már a rómaiak emeltek itt erődítményt a Rába és Duna torkolatában összehordott dombon. Ezt az erődöt a népvándorlás vihara elsodorta. Jöttek az avarok, híres gyűrű alakú várukkal, amit a frankok foglaltak el tőlük. Szent István királyunk idején már állt a győri püspökséget védő palánkvár. A tatárdúlás alatt felégetett városra és várra harcos évszázadok következtek. Volt német, cseh kézben is. Amikor 1440-ben Albert király özvegye, Erzsébet a csecsemő V. Lászlóval ide menekült, Czillei Ulrikot bízta meg a vár megerősítésével. A vár 1447-ben került vissza Magyarországhoz, mert időközben áruló kapitányai III. Frigyes német-római császár kezére játszották. 1529-ben Lamberg Kristóf várkapitány a török közeledtére felgyújtotta. A török ettől kezdve nevezte „janik kulá”-nak, égett várnak.

Hamarosan Győr végvárra lett és a dunántúli főkapitányság székhelye. Erősített több kapitánya is. Félelmetes erőddé I. Ferdinánd királyunk parancsára az olasz Pietro Frabasco uram tervezte az 1562-es esztendőben. Az építését is két olasz mester, Benieno és Gabelli uramiék irányították. Akkor sok ezernyi behívott jobbágy munkájának köszönhetően átépült a régi vár, a várost az addigi palánk helyett erős falakkal vették körül. Sarkain és hosszanti oldalain az új módi szerint fülesbástyákkal. A tíz méter magas falakat három oldalról a Rába vizével táplált mély vizesárok övezte. Az árok 90 lépés szélesen és 40 rőf mélységben védte a várat. Vizén akár szállítóhajók is járhattak. Akkoriban épület a híres három várkapu is. A nyugati oldalon a Bécsi – másnéven Rába -, a déli oldalon a Fehérvári vagy Sokorói, az északi részen pedig a Duna vagy Rév kapu. A Bécsi és Fehérvári kapu felvonóhidat is kapott.

Óriás bástyákat kapott az új erőd: a nyugati oldalon a Sforza-félbástyát, északnyugaton a Kastély-bástyát, északon a Duna-bástyát, északkeleten a Szentdombi-bástyát, keleten a Közép-bástyát, délkeleti sarkon az Új-bástyát, délen a Császár-bástyát. Végül a sort a nyugati sarkon a Magyar-bástya zárta.

Szinán pasa Gazi Girej krími tatár kán által megerősített 80 ezer fős seregével 1594. szeptember 29-én hatvan napi ostrom után foglalta el „Németország védőbástyáját” Hardegg Ferdinánd várkapitányt és Niccolo de Perlin sáncmestert emiatt Mátyás főherceg a következő év nyarán Bécsben mint gyáva árulókat lefejeztette. Való igaz, 80-nál több nagy űrméretű ágyú, 40-nél több mozsár, 250 mázsa lőpor, számos fontos hadianyag és 400.000 aranyforintnál többet érő vár veszett el. Ám Hardegg gróf és hatezer német, olasz és magyar katonája a végsőkig kitartott. Volt olyan időszak, amikor 5 nap alatt 36 török rohamot vertek vissza egy cipő kenyér és egy pohár bor fejadag mellett.

Így török szandzsák székhelye lett a legerősebb magyar várból. Parancsnoka az olasz kereszténynek született és renegáttá lett Ali pasa. A múlt év szeptemberében Miksa főherceg csaknem 15 ezres egyesített sereggel ostrom alá vette Győr várát. Ám idejekorán megérkezett Szaturdzsi Mehmed török másodvezér felmentő serege. A keresztény sereg dolgavégezetlenül elvonult.

Ali pasa a sikertelen ostrom után új tornyot emeltetett a Rév-kapu fölé. Gúnyból egy rézkakast öntetett a tetejére. Majd lovasságával és zenekarával végigvonult a város utcáin. Kikiáltói a fülsértő zenebona szüneteiben fennhangon hirdették:

– Tudjátok meg, ebhitű gyaurok, Ali bég a legvitézebb török parancsnok Madzsarisztánban. Nem fél ő semmitől, hónapok óta nyitott kapukkal várja a keresztény ebek támadását. Ők azonban Ali puszta nevétől is reszketnek. Akkor kapják vissza Győr várát, amikor ez a rézkakas kukorékolni fog!

Ezt a bevehetetlennek hirdetett erősséget akarja most megrohanni Pállfy és Schwarzenberg uramiék bátor serege. Nem lesz könnyű dolguk, szentigaz. Hiszen a kortárs szemtanú így ír a várról: „Hét bástyaerőde volt, azok közül egy fellegvár bástyája, amiről a többin túl lehetett látni. Második a vízi bástya, harmadik a szent hegy bástyája, amit azért neveztek így, mert egyszer az ostromló törökök tűzaknával a légbe röpítették, s akkor egy rajta álló lovast a fölrobbanó földtömeg a Dunába hajított s lő és lovasa épen jöttek vissza a tűzből és a vízből. Egy bástyát a törökök építettek. Egy volt a császár bástyája és egy a magyar bástya. Ezeket mind széles vízárkok és hozzá járhatatlan mocsárok védték. Azon kívül volt egy kis „hegy” ágyúkkal megrakva, de alant üreggé vájva, hogy ha a ellenség kezére jutna, levegőbe lehessen röpíteni. Künn a síkon pedig állt egy magos kőtorony, aminek az ormáról az őrök mérföldekről megláthatták, ha a Dunán vagy a síkon ellenség közelít.”

Szerencséje van a keresztény seregnek. Köd száll a vár közeli erdőkre és nádasokra. Éjfél tájban vízcsobogás hallik a vén Dunán. Pállfy uram sajkásai érkeznek Komárom várából. Schwarzenberg uram csapata a síkon lopózik a bástyák alá.

Törökék alszanak. Csak a bástyákon virraszt egy-egy őrszemük.

Ezekben a percekben öt Pállfy-huszár hajt egy lovaskocsival a Fehérvári-kapuhoz.

– Dur! Kiszin? Állj, ki vagy?! – csattan alá az éber török őr kiáltása.

– Szálem alejkum testvér! Csendesebben! Kursid aga küldött minket Budáról Ali pasa lányának ajándékával. A nagyságos aga is itt lesz hamarosan.

Az őr a ködtől nem lát tisztán.

– Rendben van, jöhettek! Eresztem a hidat.

Így is cselekszik. Ám közben gondol egyet, a kapunak csak egy szárnyát nyitja. A kocsi éppen befér. Már ugrik is az öt keresztény. Köztük Vavecourt főhadnaggyal és Cavias építőmesterrel. Petárdákat varázsolnak a kelengyés ládának mondott szekér rakományából. S már akasztják is. Azzal futnak is kifelé sebesen.

– Hasalj, feküdj! – kiáltja nekik La Marche őrmester, a robbantóművész. Iszonyú tűzár. Bedől a kapu másik fele is. A petárda a piactérig repül. Egy másik csütörtököt mond.

– Üsd-vágd! Jézus! Jézus! Hozzá, csak hozzá! Korpázd a bestyét! – üvölti egyszerre ezer meg ezer magyar torok. Kiáltásukat válogatott olasz, német kacskaringós káromkodások kísérik. Egyszerre özönlik be a romba dőlt Fehérvári-kapun a keresztény sereg.

Orczy Péter uram huszáraim a bástyákra rohannak. Lopez kapitány zsoldosai az utcákon öldökölnek. Török uramék álmukból riadva, egy szál selyembugyogóban rohannának, már aki idejekorán megébred. Legtöbbjük álmából egyenesen jut a Paradicsomba. Pereg a dob, rikolt a kürt.

– Jetisin! Jetisin! Hozzám, igazhitűek! – üvölti a kezében két jatagánnal vagdalkozó Ali pasa.

Ám végzete hamar betelik. Huszárok rontanak rá. Sebeiből ömlik a vér. A Rév-kapu előtt vágják, amikor egy bátor magyar felmászik éppen a torony érckakasához. Már kukorékolja is az ősi dallamot:

– Szól a kakas már, majd megvirrad már…

Ali szúrásoktól találva összeroskad. Érzi: itt a vég. Allah akaratából megszólalt az érckakas… Összecsuklik, nincs tovább.

A török ha álmából felverve is, hajnalig háromszor veri vissza a keresztény rohamokat. Ám akkor egy udvarról egy valódi élő kakas is köszönti a kelő napot. A babonás törökök félőrülten dobálják fegyvereiket.

– Megszólalt az átkozott érckakas! – rebegik.

Reggelre véresek, csatakosak a győri utcák. A keresztény sereg 300 foglyot ejt mindössze. A többi törököt kegyetlenül levágták az éji harc alatt. A győri diadal híre bejárja a birodalmat. A prágai Hradzsinban kedves órái között idejét töltő Rudolf császár Te Deum megtartását rendeli el a ragyogó őszi diadal hírére.

~ Szenes János ~