Hírforgó, Képgaléria, Média

Igyekeztek megtanulni nagyanyáink örökségét

Nagyanyáink konyhai titkai címmel hirdettek péntek délutánra csigatészta készítő tanfolyamot a Szlovák Tájházba. Az érdeklődő kis- és nagylányokat, asszonyokat a helyi média majdhogynem népesebb koszorúja fogadta.


A stílszerű előkészítésről, alapanyagokról és megfelelő célszerszámokról elsődlegesen Urbancsokné Pljesovszky Ildikó gondoskodott. A csigakészítés fortélyait részleteiben Skorka Zsuzsanna Zizike és Galáth Andrásné Erzsike néni mutatták be, illetve mesélték el, csatlakozó hölgyek társaságában. Így azután óhatatlanul előkerült a régi lagzik világa is, hiszen a lakodalmak húslevesei elképzelhetetlenek csigatészta nélkül.

Mindeközben a bátrabb leányzók nagy szorgalommal ki is próbálták a csigakészítést. Mint hallhattuk, Zizike hosszú évtizedekkel ezelőtt nagymamájától tanulta el a titkokat, s azóta hatalmas lakodalmakba is készített csigatésztát. A tót hagyomány szerint brdócának nevezett levestészta elkészítéséhez csupán tojást és lisztet használ. Ami lakodalmi méretekben tíz tojást jelent negyven személyenként. Szarvason a célszerszámok a szövőszék bordájából készülnek.

A csigatészta receptváltozata:

Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg liszt, 2 db tojás, só.

Az egészen vékonyra nyújtott levestésztát 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat erre a célra készült vékony pálcikára csavarjuk, és végighengergetjük a sűrűn rovátkált kis bordadeszkán. A rovátkák bemélyednek a tésztába, s ha a pálcikákról a tésztát lehúzzuk, az így kialakult kis csövek a csigára vagy lúdgégére hasonlítanak. 1-2 napig deszkára szétterítve szárítjuk. A forró húslevesben kifőzzük.