Hírforgó, Képgaléria, Média

Rendszerbe állt Békés megye első járási mentőcsoportja

Augusztus 25-én, vasárnap délelőtt az ünnepélyes eskütételt követően rendszerbe állító gyakorlatot hajtott végre a gyomaendrődi járás VIDRA mentőcsoportja.


Az ünnepségen jelen volt Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője, aki beszédében üdvözölte a Mentőcsoport tagjait. Kiemelte az önkéntesség fontosságát a katasztrófák elleni védekezés rendszerében és megköszönte mindazon szervek, szervezetek segítségét, akik segítették a Mentőcsoport megalakulását.

Ezt követően Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntötte az önkéntes mentőszervezetet, majd beszélt a mentőcsoport felépítéséről és kiemelte, hogy az önkéntesekre nagy szükség van egy esetleges veszélyhelyzet esetén, ahogyan az a dunai árvíz során is bebizonyosodott.

Andó Ágnes, a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetője a területi polgári védelmi szervezetbe önkéntesen belépő állampolgárokon túl köszönetet mondott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának, valamint Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredesnek – az igazgatóság előző, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelenlegi igazgatójának – azért a szakmai segítségért, amely jelentősen hozzájárult a Mentőcsoport sikeres megalakításához. A hivatalvezető asszony szavait követően Lipták István nyugállományú polgári védelmi alezredes, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke műszaki mentő egységcsomagokat adott át a mentőcsoport részére.

Dankó Béla országgyűlési képviselő az üdvözlő szavak mellett elmondta, hogy a kormány elkötelezett a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában közreműködő hivatásos és önkéntes szervek, szervezetek eszközparkjának és felszereléseinek fejlesztésében, annak érdekében, hogy Magyarország állampolgárai minél nagyobb biztonságban élhessenek saját lakókörnyezetükben.

Az beszédeket a Mentőcsoport tagjainak ünnepélyes eskütétele követette, majd a katolikus egyház plébánosa, Czank Gábor mondott áldást a tagokra.

Az ünnepélyes eskütétel a gyomaendrődi Színfolt Mazsorett Csoport műsorával zárult, majd az ő felvezetésükkel indult a Mentőcsoport a rendszerbeállító gyakorlat első helyszínére. Itt magasból mentés, sérült személy kutyával történő felkutatása és ellátása volt a feladat együttműködve a hivatásos szervekkel.

Ezt követően a második helyszínen felborult vízibicikli kapcsán a Falualjai holtág vízéről és vizéből történő mentést, a balesetben megzavarodott személy kutyával történő megkeresését, egészségügyi és krízisintervenciós ellátását kellett végrehajtania a Mentőcsoport speciálisan képzett állományának.

A harmadik gyakorlati helyszínen a járás legjelentősebb veszélyeztető tényezőjére, az árvízre készülve nyúlgát építést és bordás megtámasztást építettek a Mentőcsoport tagjai a Falualjai holtág melletti töltésnél, mely munkálatokba a gyakorlatot megfigyelő lakosok is bevonásra kerültek.

A gyakorlat végén Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója értékelte az elvégzett feladatokat és elfogadta azok végrehajtását, így a VIDRA Mentőcsoport hivatalosan is teljesítette a rendszerbeállító gyakorlat követelményrendszerét.