Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Egy nyugdíjas tanyagondnok elmélkedései

Carlos Satana:,,Helyezd a becsületet a népszerűség elé,és mindig nyugodt lehetsz” – ezzel a gondolattal nyitja Dernovics László nyugdíjas tanyagondnok gondolatait.


DSC_9740Én úgy gondolom, hogy vannak emberek, akik életét meghatározza, az hogy, hová születtek”. Azt hiszem az én életemet, munkámat is ez befolyásolja. Tanyán születtem, nőttem fel földműves szülők gyermekeként. Tudott dolog, hogy a tanyán élő lakosok egymásra vannak utalva. Generációkon át megtanulták és megtapasztalták a mindennapi élet örömeit, gondjait. Mindenre találtak illetve találnak valami megoldást. Majd jön az idős kor, amikor már segítségre, támogatásra szorulnak, megnehezedik mindennapi életük, létük.

,,Nem hiszem,hogy létezik gondtalan élet. A tragédia a tananyag része: megtanulni kimászni belőle és tovább lépni.”

Ezért kellenek a tanyagondnokok. Az ő feladatuk a családias, közvetlen emberi kapcsolatok építése, segítése. A tanyavilág az, ami otthont ad többek között nekem és családomnak, és a tanyai életformát magáénak valló közel 2200 szarvasi embernek.

Szarvas alföldi jellegzetes kisváros, sok érdekes látnivalót kínál az ide érkezőknek. Aki ismeri vagy járt már erre az sem biztos, hogy tudja milyen kiterjedt tanyavilág, veszi körül. A lakosság közel 20%-a él külterületeken,zárt település részen,tanyasoron,bokortanyákon és szétszórtan. A közel 150 négyzetkilométeren több mint 2000 lakos és 7-800 ingatlan található.

Családommal közel 20 éve ismét a tanyavilágban élek, itt érzem jól magam, újra megtaláltam gyerekkorom élményeit,a fák a növények, a virágok illatát,a gabonatáblák aranyszínét,állatok, jószágok szeretetét ,,az igazi tanyasi életformát”.De ami a legfontosabb a bölcs tanyasi emberek mindennapi életét,tanácsaikat ,az összefogást,gondjaikat és napi szorgos munkáikat. Szerencsés vagyok,hogy bekapcsolódhattam napi életükbe, mint önkormányzati képviselő,polgárőr,civil szervezet alapító, és ami a legfontosabb számomra tanyagondnokként is.

Csóti Tímea: A segítő című idézetében fogalmazza meg, hogy ki is a tanyagondnok:

“Mit tesz meg az ember ha valakinek segíteni kell?
ha kell ebédet viszünk,
ha kell nyújtjuk két kezünk,
ha kell elmosogatunk,
ha kell tüzelőt hordunk,
ha kell család vagyunk,
ha kell távolságot tartunk,
ha kell tájékoztatunk,
ha kell csendben maradunk…”

Körzetünkben 2007 novemberében a szarvasi Evangélikus Egyház tulajdonában, lévő ingatlanában megszervezte az idősek klubja működését, ami az itt élő nem csak idős emberek kulturális központjává vált. Ehhez kapcsolódik a szintén egyházi Ótemplomi Szeretetszolgálat két tanyagondnoki szolgálata, ami nagyon sok segítséget jelent a külterület lakóinak. Jómagam, mint helyi képviselő a tanyagondnokság előtt is gyűjtöttem magam köré azokat az embereket, akik szívesen tettek valamit a közösség érdekében. Kezdetben csak bizonyos alkalmakra, megoldandó feladatokra jöttünk össze. Majd mikor megalakult a Civilek a Külterületért Középhalom Egyesület bejegyzett szervezetté kovácsolódtunk össze. Gazdag programokat mondhatunk magunkévá, mint például gyermeknapok, tanyanapok, zabijackák, mikulás napi és karácsonyi rendezvények stb. Ez a kis csapat keményen kivette részét a társadalmi munkákból is a település szépítése érdekében. Így ezzel a nagy összefogással könnyebbé vált a tanyagondnoki munkám, hiszen a klub tagjai és a civilek szinte egy csapatot alkotnak. A tanyagondnokok áldásos tevékenysége az idős emberek lakásán is megmutatkozik. Jelentős az idős, egyedül élő nők aránya, így jól jön egy ügyes férfikéz egy-egy kisebb karbantartási munkákra a tanya körül. Elvitte a szél a cserepet, kidőlt a kerítés, elromlott az ajtózár, kiégett a villanykörte, a kutya elszakította a láncot, fel kellene hasogatni a téli tüzelőt stb. Ez mind olyan gond, amit egy jó szándékú segítő meg tud oldani.

Milyen is egy jó tanyagondnok?

Ha kell: elveszett gyermek helyett gyermek, he kell jó társ, ha kell jó szülő. Jó testvér, és mindig az, amire éppen szükség van.

Amikor segítségre szoruló főleg idős emberekkel találkozom, szemükből ezt olvasom ki:

,,Tudod fiam, voltam ami vagy fiatal,egészséges,
és leszel ami vagyok, idős, beteg, kiszolgáltatott
segíts úgy, hogy ne fájjon a kiszolgáltatottság
annyi megbecsülést, szeretetet nyújtsak én ma másoknak
amit holnap magam is elvárok
mert amit ma másokon látok azt holnap magamra várhatom.”

Bízom benne, hogy az elvárásoknak talán eleget tudtam tenni tanyagondnoki munkám során.