Felhívások, Közlöny

A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati lehetőségeket ad karácsonyra

Legalább 60 milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére – közölte a szaktárca.


A támogatásra december 16. reggel 8 órától a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2014. január 31-ig lehet pályázni elektronikus úton, az Ügyfélkapunk keresztül.

Az állattenyésztési technológiai fejlesztésére beszerzendő technológiák, gépek támogatására mintegy 35 milliárd forint, míg az élelmiszeripar-feldolgozás technológiai fejlesztésére legalább 25 milliárd forint áll rendelkezésre.

Mindkét célterület esetében a nagyértékű gépbeszerzésre legfeljebb 250 millió forint, a kisértékű gépekre 15 millió forint támogatást lehet igényelni.

Kizárólag az nyújthat be pályázatot, aki tevékenységét 2013. szeptember 1-én, vagy előtte megkezdte, ez az induló vállalkozásokra is vonatkozik. Induló vállalkozásoknak egyébként néhány feltételt nem kell teljesíteniük mint pl. 4 EUME gazdaságméret.

Feltétel, hogy a támogatási kérelemben megjelölt állattartó telep és élelmiszeripari üzem vonatkozásában a NÉBiH nyilvántartásában tulajdonosként vagy üzemben tartóként szerepeljen az ügyfél, másrészt, hogy az ügyfél igazolja, hogy a támogatási kérelemben megjelölt telepet, üzemet a NÉBiH nyilvántartásba vette. Ezeket a vállalásokat induló vállalkozás esetében nyilatkozattal kell bevállalni.
A művelet a támogatási rendelet hatályba lépésének időpontjától – azaz 2013. december 13. napjától – az ügyfél saját felelősségére kezdhető meg, kivéve, ha az ügyfél a támogatási kérelmében építési tételekre is igényel támogatást, mert abban az esetben az építési tevékenység kizárólag a kérelem befogadását követően kezdhető meg.

FONTOS!!! Az MVH közlemény 13-15. oldalán felsorolják azokat az eseteket, hogy milyen egyéb elnyert támogatás esetén nem jogosult az ügyfél a kérelem benyújtására, kérem, ezt mindenki tanulmányozza át a félreértések elkerülése végett!

Állattartók esetében támogatás igényelhető:
1. nem beépített gépek vagy mobil technológiai berendezések beszerzése vonatkozásában, és az igényelhető támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 35 %-a.
2. beépített gépek vagy technológiai berendezések beszerzése vonatkozásában:
– az összes elszámolható kiadás 40%-a;
– KAT-területen vagy NATURA 2000 területen megvalósuló beruházás esetén az összes elszámolható kiadás 50%-a;
– ha az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, az összes elszámolható kiadás 50%-a;
– ha az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, és a beruházás KAT-területen vagy NATURA 2000 területen valósul meg, az összes elszámolható kiadás 60%-a.

A támogatási összeg megállapítása szempontjából beépített gépeknek vagy technológiai berendezéseknek minősülnek a gépkapcsolatok is, pl. a kerekes traktor (1111) és a támogatási rendelet 7. mellékletében feltüntetett valamely gép vagy technológiai berendezés együttes igénylése, valamint a támogatási rendelet 8. mellékletében feltüntetett valamely gép vagy technológiai berendezés együttes igénylése. Tehát ezekben az esetekben is a 40%-os támogatási intenzitás érvényesül.

Az élelmiszeripari beruházások esetében mezőgazdasági termelők vonatkozásában a fent felsorolt támogatási intenzitások 2. pontja érvényes.

A támogatás mértéke a nem mezőgazdasági termelő ügyfél vonatkozásában az összes elszámolható kiadás 50%-a,

Egyéb elszámolható kiadások is érvényesíthetők a kérelemben, a jóváhagyható támogatás összegének 12 %-át, de legfeljebb egy támogatási kérelem vonatkozásában mindösszesen a 10 millió forintot meg nem haladó mértékben.

A beruházások esetében előleg igénylésre is van lehetőség, ezt az első kifizetési kérelem benyújtását megelőzően, az MVH által közétett formanyomtatványon lehet majd kérni.

Ez a cikk csak egy kis „étvágygerjesztő”, nem tartalmaz részletekbe menő információkat, ezért konkrét esetben kérem olvassák el a vonatkozó jogszabályokat és a 191/2013 MVH közleményt ezen a linken: http://mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk1912013 és a módosításáról szóló 194/2013 MVH közleményt: http://mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk1942013 .