Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Gobi emlékére

Még a Karácsony előtti napokban kaptuk a szomorú hírt Pusztai József (1950-2013) haláláról. Betegségében megfáradt szervezete 63 évesen feladta a harcot.


pusztai_jozsefVáros- és megyeszerte és sokfelé az országban egyszerűen csak Gobiként ismerték és tisztelték. A fiatalkorában a focisták között is tehetséges vasiparis fiú, a ’70-es években megjárta a régi NDK-t, ott tett szert német nyelvtudására. Volt ő szerelő lakatos, majd tmk-s a Bútoripari Szövetkezetben. 1983-tól apja nyomdokait követve lett előbb az Árpád Szálló, majd az Aranyszarvas Kemping ismert vendéglátósa.

Igazán 1990 után teljesedett ki élete, amikor szeretetteljes családi háttérttől támogatva meghatározó szerepet vállalt a cigányság felemelkedésében. Négy éven keresztül 1994-ig mint kisebbségi szószóló ténykedett városunk önkormányzatánál. Majd 1994-től egészen 2006-ig a Szarvasi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökeként dolgozott. Emellett 1992-től a Cigány Lakosok Békés Megyei Egyesületében vállalt alelnöki szerepet. 1994-től tagja lett a Lungo Drom Polgári Szövetségnek – idővel elnökségi tag és megyei elnök is -, 1995-től egészen 2003-ig pedig az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjává emelkedett és a Pénzügyi Bizottságban ténykedve képviselte az érintett családok érdekeit.

Helyi elnöksége idejére esett a Cigány Közösségi Ház felújítása, a Jókai Színház futballcsapatának és más együtteseknek rendszeres részvétele az Előre pályán rendezett focitornákon, számtalan ifjúsági és családvédelmi rendezvény, s az országban is hírré lett, amikor megnyílhatott az antidiszkriminációs iroda az Arató utcában.

Közéleti ténykedése során száz meg száz szarvasi és megyebeli cigánygyerek tanulmányait egyengette az országos ösztöndíjpályázatokon. Alelnöke és barátja, Kasuba József társaságában szinte alig akadt olyan megyei családi sportnap, kulturális találkozó vagy Budapesten, Szolnokon rendezett Lungo Drom összejövetel, amelyen ne tűntek volna fel mint a szarvasi cigányság jeles képviselői. De nem volt olyan, a Feneketlen-tónál s egyebütt megtartott országos kulturális fesztiválja sem a hazai cigányságnak, amelyről elmaradt volna a szarvasi csapat ételével. Közéleti munkásságát. Közéleti munkásságát számtalan kitüntetés és elismerés fémjelezte. Kiemelkedik közülük az 1994-es Szarvas Városáért Díj és a 2000-ben kapott Békés Megye Nemzetiségéért Díj.

Sokrétű, rokonszenves egyéniségét rokonai, barátai, tisztelői örökre megőrzik. Legyen nyugodt pihenése.

Isten áldjon Gobi!