Hírforgó

A Felvidék elűzött magyarjaira emlékeztek

Szombat délelőtt kicsit borongós-hűvöskés időben gyűltek össze a megemlékezők a csabacsűdi községháza parkjában. Csabacsűd és a felvidéki Csata önkormányzatai másodjára tartottak együttes emlékünnepséget a Felvidéki Kitelepítettek Emléknapja alkalmából.


A rendezvényen először Molnár József, Csabacsűd polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd felolvasta Dankó Béla országgyűlési képviselő levelét. A levél egyebek közt méltatta mindazon közös kormányzati lépéseket, amelyek az utóbbi időszakban a szlovák és a magyar kormányzat részéről történtek a közeledés jegyében.

Ugyanakkor emlékeztetett a még mindig érvényben lévő hírhedt „benesi dekrétumokra”, amelyek alapján 1945-48 között a Felvidék magyarságát megfosztották állampolgári jogaiktól.

Beszédet mondott Varga János, Csata község polgármestere is, kiemelve a két település történetéből fakadó testvértelepülési kapcsolatokat.

A továbbiakban emlékbeszédet mondott Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke, emlékeztetve arra hallgatóságát, hogy gróf Esterházy János felvidéki polgárjogi harcos családjától mind a mai napig elfelejtettek bocsánatot kérni. Holott Esterházy volt az egyetlen parlamenti képviselő a Tiso vezette fasiszta szlovák bábállam idején, aki egyedül is fel merte a szavát emelni Pozsonyban a zsidók üldöztetése ellen. Majd ismertette az elhíresült köbölkúti jegyzőkönyvet, amely kézzelfoghatóan érzékelteti, hogy a Felvidék magyar őslakossága milyen borzalmas atrocitásoknak és tettleges bántalmazásoknak volt kitéve Benes és társai Csehszlovákiájában.

A csabacsűdi megemlékezés a koszorú kegyeletteljes elhelyezésével ért véget.