Hírforgó

A tápióbicskei csata 165 éves emlékére

A több évtizedes hagyomány – mely mára Közép-Európa egyik legnagyobb hadtörténeti kulturális eseményévé nőtte ki magát – idén is megrendezésre került Tápióbicskén 2014. április 4-én.


Klapka György haditerve alapján a honvédsereg főerejét képviselő három hadtest 1849 április 4-én Tápióbicskénél vívta ki az újabb győzelmet. Elsőként Klapka hadosztálya ért a kis hídhoz, majd gyalogosai a faluig meneteltek. Onnan az ellenfél hatalmas sortűzzel megfutamította őket. Klapka erre hat század “Császár-huszárt” küldött az ellenség gyalogjai ellen. A hídnál véres csata alakult ki. A megáradt Tápió hídján összetorlódtak a társzekerek, lovasság, ágyuk. Sokan a mocsárrá változott Tápión próbáltak átkelni és ott lelték halálukat, két ágyú is a mocsárba süllyedt. Az osztrákok elfoglalták a hidat, de csak ezután kezdődött a valódi csata. Az egész napos ütközet akkor dőlt el, amikor Damjanich, a 3. hadtest parancsnoka a stratégiai fontosságú Tápió-híd elfoglalására vezényelte a kassai veres sipkás 9. zászlóaljat és a szegedi fehér tollas 3. zászlóaljat. A mindent elsöprő szuronyroham elől Jellasics két dandárját egészen Szecsőig visszaverte…

tapiobicske_2014Környezetünkből a békésszentandrási Bagi Anett, Bagi Ivett, Gazsó Gábor, Gombár Nóra, Jaksa Dávid, Lengyel Judit és Tóth Imre vettek részt a hadijátékon, mindannyian az 1848-49-iki Szegedi 3. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülete tagjaiként. Az egyesületet Dr. Vass László h. ő. alezredes vezeti és csapatával rendszeres résztvevője a Nagy-Magyarországi megemlékezéseknek. A zászlóalj 1998-ban alakult, az 1848-as szabadságharc 150. évfordulóján, abból a célból, hogy ápolja a szabadságharc haladó hagyományait, minél több helyen megismertesse a szabadságharc történetét és dicső tetteit.

A pirotechnikával gazdagon előkészített csatajeleneteknek Dr. Csikány Tamás hadtörténész ezredes, egyetemi tanár volt a narrátora. A Tavaszi Hadjárat Isaszegen folytatódik.