Hírforgó, Képgaléria, Média

Író-olvasó találkozó Tóth Krisztina költővel

Április 8-án a Szarvasi Városi Könyvtár idei másik író-olvasó találkozóján Tóth Krisztina író és költőnővel találkozhatott az ellátogató szép számú közönség.


A művésznő nemcsak a tavalyi igényes kiadású Londoni mackók című, főleg gyerekeknek szóló, verseskötetéről és kötetéből mesélt, hanem az egész írói pályáját átszövő élményeiről, hatásairól.
Beszélgetőtársa ezúttal Dr. Szilvássy Orsolya, a Szent István Egyetem oktatója volt, aki a már megjelent több mint 10 kötet ideológiai, életrajzi hátteréről kérdezte az írónőt. A szemléltetéshez segítségül kapta Demeter Olimpiát, aki a különböző szempontok alapján összeválogatott szemelvényeket olvasta fel a korábbi verses és prózai kiadványokból egyaránt.

Az írói esten betekintést nyerhettünk a játékos könnyedséggel megírt, humoros versesköteteinek világába (pl az Állatságok, illetve Londoni mackók című gyűjtemények), melyekről megtudhattuk, hogy egy részét a ma már felcseperedett Marci fiának írta – sejthető, hogy az előadásra ellátogatott 2 éves kislánya hatására is hallhatunk majd tőle hasonlóan szórakoztató műveket…

Az írónő beszámolt a prózai írásai, novellagyűjteményei és regényei hátterében húzódó alkotási elgondolásairól. Egy fényképhez hasonlította műveit, amelyeknek kialakulási történetei jelentették számára a legfőbb érdeklődési területét, illetve az ok-okozati viszonyok hatásai az eseményekre, tehát a „történet mögötti történet”. Ezért a szálak gyakran összekuszálódnak, illetve kibogozódnak az egymáson átívelő írásokon, melyek kulcsaként egy-egy visszautalás, egy-egy korábbi részlet újra felbukkanása szerepel. A 2011-es kiadású Pixel című novelláskötetéből hallhattunk is egy fejezetet ebben a témában.

A 2010-ben Bárka-díjjal kitüntetett költő és írónővel legutóbb tavaly nyáron a Szarvasi Vízi Színház egyik költői estjén, egy zenés előadás alkalmával találkozhattunk, a Költészetnapi közönségtalálkozón azonban több színben is megismerhettük munkásságát, írásaival és személyiségével felkeltve a kortárs magyar szépirodalmat kedvelő közönség érdeklődését.