Hírforgó, Képgaléria, Média

Szarvasiak és szentandrásiak a dobogón

Békésszentandrási és mezőkovácsházi diákok jutottak tovább a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjébe.


A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 15-én tartotta a megmérettetés megyei fordulóját Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ előtti parkban.

A rendezvényt a zsűri elnöke, Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, tűzoltósági főtanácsos nyitotta meg. A megyei igazgató köszöntötte a nap főszereplőit, a diákokat, majd minden résztvevőnek sportszerű és balesetmentes versenyzést kívánt.

Az előző napok borongós időjárása és a gyülekező felhők nem sok jót ígértek, aztán a Nap mégis kisütött és beragyogta az izgalomtól kipirult arcokat. A területi versenyeken jól szereplő fiatalok lázasan készülődtek a megmérettetésre. A vándorserlegért és a dicsőségért hat általános iskolai és öt középiskolai csapat küzdött, tudásukat a polgári védelem, a tűzvédelem és az iparbiztonság területén mutathatta meg. A diákok az első állomáson elméleti tesztet kaptak, katasztrófavédelmi és viharjelző rendszerrel kapcsolatos kérdésekkel. A következő hat állomás a gyakorlati feladatoké volt; a versenyzők a vízkár-elhárítást buzgár elfogással gyakorolhatták, aztán túlélő-csomagot kellett összeállítaniuk, majd különféle tűzoltási, műszaki mentési szakfelszereléseket felismerniük. A jól ismert iparbiztonsági bárcák azonosításával is meg kellett birkózniuk, végül a sugárszerelési feladatnál az teljesített igazán jól, aki hibátlanul végezte a kapcsolást, megfelelően kiigazította a tömlőt és a vezényszavakat hangosan, érthetően kiáltotta.

Míg az általános iskolások az utolsó állomáson az iparbiztonsági kocka darabjait igyekeztek minél rövidebb idő alatt a helyére rakni, a középiskolások a füstsátorban kutattak a megfelelő tűzoltó eszközök után.

A zsűriben Kiss András tűzoltó ezredes, a békéscsabai kirendeltség vezetője, valamint a rendezvény fő támogatójaként Lipták István nyá. pv. alezredes, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke, valamint Csóka Károly, a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke figyelte, hogy minden szakszerűen zajlik-e.

A győzelem ízét általános iskolás kategóriában idén „címvédőként” a békésszentandrásiak, középiskolás kategóriában pedig a mezőkovácsháziak ízlelhették meg. Övék a vándorserleg, amit Blaskovits Péter, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója adott át, övék az elismerés és az országos döntő édes terhe is.

Eredmények:

ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KATEGÓRIÁBAN

  1. Hunyadi János Katolikus Általános Iskola Békésszentandrás
  2. Sarkadi Általános Iskola Gyulai Úti Telephelye
  3. Hunyadi János Közoktatási Intézmény Mezőkovácsháza 

KÖZÉPISKOLÁS KATEGÓRIÁBAN

  • I. Hunyadi János Közoktatási Intézmény Mezőkovácsháza
  • II. Ady Endre – Bay Zoltán Középiskola és Kollégium Sarkad
  • III. Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Szarvas 

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület jóvoltából különdíjat érdemeltek a Hunyadi János Közoktatási Intézmény mezőkovácsházi általános iskolásai és középiskolásai.