Hírforgó, Képgaléria, Média

Gazdag eseménysorral emlékezett Békésszentandrás

1330. április 18-án – Károly Róbert király országlása idején – lett önálló településsé iktatva Szentandrás néven a mai Békésszentandrás.


A Békéssy János Helytörténeti Hagyományőrző Egyesület 2005 óta rendszeres megemlékezést szervez az akkor felépített Emlékháznál. Így történt ez a mostani Nagycsütörtök délutánján is.

Az emlékháznál összegyűlt emlékezőket Sinka Imre polgármester is köszöntötte, majd méltatta az egyesület munkáját. Nemcsényi Zsolt önkormányzati képviselő József Attila Dunánál c. költeményével tisztelgett a nagyközség lakóinak küzdelmekben gazdag munkássága előtt. Hévízi Róbert egyesületi elnök pedig dióhéjban összefoglalta Békésszentandrás történetét a beiktatástól indulva egészen a véres XX. századig. A Himnusz hangjai előtt az ilyenkor szokásos emlékszalag is felkerült az Emlékház díszkorlátjára.

A délután történései ezután a Körös Művelődési Ház és Könyvtár emeleti galériájában folytatódtak, ahol múlt év szeptemberében indult “Szőnyegszövés éve” jegyében rendkívül látványos, tárgyakban és fotókban gazdag kiállítás nyílt a békésszentandrási szőnyegszövés történetéből. A szép számú érdeklődőt és nyugdíjast itt Benedek Erika, a Körös Művelődési Ház igazgatója köszöntötte. Méltatta a szentandrási szőnyegszövés értékeit dr. Olasz Imréné dr., a nagyközség jegyzője. Az 1919-ben indult szőnyegszövés régmúltjáról Hévízi Róbert értekezett, a közelmúltról pedig Czuczi Ernő, az Art-Kelim Kft. elnök-vezérigazgatója. Beszéddel készült elődje, a 95 éves Nagy Béla bácsi is, ő azonban könnyeivel küzdve nem tudta elmondani gondolatait a szeretetről és a szorgalomról.

Végül stílszerűen a nyugalmazott szőnyegszövők és családtagjaik egy hatalmas – a Szőnyegszövő épületének fotójával ékesített – tortát fogyasztottak el. A baráti beszélgetések során Nagy Béla bácsi jóvoltából bárki, aki az általa ajándékozott fotók valamelyikén felfedezte önmagát vagy családtagját, a képet hazavihette emlékül.