Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Fejet hajtottak Szent György és Szent Flórián előtt

Közösen ünnepelt április 26-án a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Csabagyöngye Kulturális Központban. A két szervezet együtt dolgozik a bajban, együtt óvja az emberek biztonságát, idén pedig együtt emlékezett meg védőszentjeiről is.


Április huszonnegyedike a rendőrség napja, május negyedike pedig a tűzoltóké. Szent György és Szent Flórián is a közösség javáért dolgozott a maga korában, római katonaként és keresztényként. Szent György a helytállást, a küzdelmet képviseli, aki győzött az ártatlanok védelmében, a bűn ellen, Szent Flórián pedig a tűzoltói munka lényegét, az áldozatosságot és a becsületet testesíti meg.

Az ünnepi állománygyűlésen elhangzott, a belügyminiszteri tárca összevont rendezvényén Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Szent Flórián Érdemjelet adományozott Ottlakán János tűzoltó őrnagynak, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője soron kívül előléptette tűzoltó alezredessé Lászik Gábor tűzoltó őrnagyot, az orosházi kirendeltség hatósági osztályának vezetőjét.

A békéscsabai ünnepségen külön köszöntötték a dandártábornokká kinevezett főkapitányt, Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornokot, majd a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét. A rendőrségi elismerések átadása után Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes „Év tűzoltója” címet adományozott Fekete László tűzoltó őrnagynak, a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, és emlékérmet adott át Egyed Lajos tűzoltó őrnagynak, a megyei főügyeleti osztály vezetőjének, Kovács Beáta tűzoltó hadnagynak, a költségvetési osztály kiemelt főreferensének, valamint Ladányi Zsolt tűzoltó őrnagynak, a békéscsabai kirendeltség iparbiztonsági felügyelőjének. A rendezvényen átadták a soron kívüli előléptetéseket és kinevezéseket is, majd elismeréseket nyújtott át Békéscsaba, Mezőberény, Sarkad, Csorvás, Gyomaendrőd, Szeghalom, Gádoros, Csanádapáca, Tótkomlós polgármestere, Gyula alpolgármestere, Füzesgyarmat és Nagyszénás jegyzője, a Népújság Kft. főszerkesztője, kiadóigazgatója és a Békés Megyei Hírlap felelős szerkesztője, valamint Békés önkormányzatának képviselő-testülete is.

Délelőtt 10 órától a rendőrség vetélkedőkkel, játékokkal, kerékpáros ügyességi pályával, motoros szimulátorral, rendőrautóval, rendőrmotorral, az Élővíz-csatornán pedig szolgálati motorcsónakkal várta a gyermekeket. A Csabagyöngye Kulturális Központ koncerttel, babasarokkal és kézműves foglalkozásokkal színesítette a rendezvényt.

A Gőzmalom téren a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott bemutatót. A kilátogatók egy békéscsabai és egy orosházi gépjárműfecskendő szakfelszereléseit tekinthették meg, sőt láthatták a magasból mentő szert is.

A vállalkozó szellemű gyerekek “célba lőhettek”, a céltáblára festett lángokat puttonyfecskendő segítségével “olthatták el.” A legbátrabbak bemerészkedhettek a füstsátorba is, ahol különböző használati tárgyakat kellett felkutatniuk.