Hírforgó, Képgaléria, Média, Sportsarok

Olimpiai akadémiai vándorgyűlés Szarvason

63. alkalommal tartotta vándorgyűlését a Magyar Olimpiai Akadémia. Megtiszteltetésképpen a jeles szombati eseményre Szarvason került sor.


A gazdag program – maga a vándorgyűlés – a Tessedik Múzeum dísztermében kezdődött. A hagyománytisztelet jegyében elhangzott a nevezetes verssor Pierre de Coubertin báró ódájából: “Béke vagy Te Sport”, majd felhangzott az olimpiai himnusz, amelyet a résztvevők – százhatvanan jelentkeztek be a tanácskozásra – felállva hallgattak meg.

A köszöntők sorában először prof. Dr. Szakály Sándor, az akadémiai alelnöke üdvözölte a jelenlévőket. Későbbiekben megtette ezt Babák Mihály polgármester is, hangsúlyozva, hogy a történelmi Magyarország szívében, Nemzeti Sportvárosban vagyunk Szarvason.

A házigazdák Kakuk Tünde zongora és Szabados Tóth Tamás klarinétjátékával, valamint Nemcsényi Dóra gyönyörűséges szólóénekével kedveskedtek a vendégeknek. Ezt követően Jakabházyné dr. Mező Mária, a MOB főtitkára köszöntötte az akadémia nevében a megjelent olimpiai nagyságokat. Így többek közt hatalmas taps kísérte két vívónagyságunkat, Rejtő Ildikót és Bóbis Ildikót, Varga János birkózó olimpiai bajnokot, Mohácsi Ferencet, Engi Klárát, Tóth Tamást, öttusasportunk egyik élő legendáját, Fábián László olimpiai bajnokot – a MOB sajtóigazgatóját – és másokat. Végezetül vastaps közepette lépett a közönség elé Halász János, a ’48-as londoni olimpián részt vett magyar férfi kosárválogatott veterán harcosát.

Szintén a tradíciók jegyében Babák Mihály polgármester díszoklevelet és egy vaskos olimpiatörténeti kötetet vehetett át a főtitkár-asszonytól és Szakály professzortól. Megrendítő pillanatok következtek, amikor a nekik kijáró egyperces néma felállás és főhajtás előtt megemlékezések hangzottak el a legutóbbi időkben elhunyt magyar olimpikonokról, többek közt két futballnagyságról: Váradi Béláról, a ’72-es müncheni olimpiai ezüstérmes válogatott csatáráról és Novák Dezsőről, a ’60-as évekbeli Fradi fénykora legendás jobbhátvédjéről.

Megrendítő volt hallani, hogy Budapesten a Szent István-bazilika altemplomában egymás közelségében nyugszik immár a leghíresebb magyar, Puskás Ferenc és csapattársa, Kocsis Sándor, valamint Novák Dezső és egy másik Fradi nagyság: Varga Zoli.

A vándorgyűlés ezután Fábián László élménybeszámolónak beillő “jelentésével” folytatódott a szocsi téli olimpiai magyar részvételről. Mivel az időjárás délutánra olyannyira megjavult, hogy ablakot lehetett nyitni, az utcáról egy lakodalmi rezesbanda vidám muzsikája is felhallatszott, mintegy fokozva a jó hangulatot. A tervek között szerepelt egy olimpiatörténeti kiállítás megnyitása is, azonban ez – feltételezhetően technikai okok miatt – elmaradt.