Hírforgó, Képgaléria, Média

Az ünnepi hétvége harmadik napjára is jutott program

A látvány és hangulat szempontjából is határozottan jól döntöttek a szervezők, amikor Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztiválját visszahozták a régi gyomai városközpontba.


Így az egész fesztivál visszatérve a kezdetek hagyományaihoz egészében teljesen polgárosult körülmények közt fogadta látogatóit. A sajt- és túrókészítés kétnapos ünnepén harminc termelő kínálta portékáját. Mellettük bazárosok, vendéglátósok és népi iparművészek várták standjaikon a nagyérdemű vásárlóközönséget. A sajtok közt akadt bihardiószegi, karcagi, túrkevei darab is. Még az iparművészek között találkoztunk tehetséges helybéli születésű tűzzománcossal, de ott volt a szomszéd Mezőtúr városából a kortárs túri fazekasság meghatározó alakja, Trencsényi Tibor is.

A sajtokból és juhtúrókból csakúgy, mint a kézműves édességekből mindenki vehetett kóstolót, s azután dönthetett a vásárlást illetően. A fesztivál közönsége a második nap délelőttjén se unatkozott, a legkisebbeket ottjártunkkor egy zenés bohócműsor szórakoztatta. Szombat délelőtt az időjárás kegyeibe fogadta a résztvevőket, csakúgy, mint a térségben zajló ballagások közönségét. Fogyott, fogyogatott a sajt és a túró a kóstoló-kínáló tányérokról, a kivonult vendéglátósok frissensültjeinek illatárja mindeközben betöltötte a fehér csipkeruhás gesztenyék között felépített sátrak környékét.