Hírforgó, Képgaléria, Média

Harencsár László új arcai

Vasárnap délután a hosszúra nyúlt ünnepi hétvége és a végtelenül kellemetlen időjárás ellenére, szép számú közönség ült be a Teátrumi Szalon soros produkciójára.


Kiváló kortárs meseírónk, Harencsár László mutatkozhatott be a színházban felnőtt műfajokkal és témákkal. Ez a meghívás már régen érett,, hiszen Harencsár László az Ünnepi Könyvhéten egy szempillantás alatt tört be az országos irodalmi köztudatba színésznagyságokkal előadott hangos mesekönyve révén. Olyannyira, hogy újév táján a régi Madách színészlegendái Székhelyi József rendezésében önálló mesejátékát is előadták a Kossuth Rádióban. Mindeközben a szerző folytatta évekkel ezelőtt elkezdett mesematinéit, az ország óvodáiban és iskoláiban. Ennyi siker végre itthon is elegendőnek bizonyult a „hazai” meghíváshoz.

Mint a Szalonban „mindig”, ezúttal is Benkő Géza volt a házigazda – a művek mindenes megformálója. A nagyérdemű nem kis örömére ezúttal is a tehetséges és sokoldalú zenész-énekes, Olveczky András zongorakíséretében, aki a tőle elvárható magas színvonalon lírai szépségű apró improvizációkkal festette alá az est egészét.

Ütős volt a kezdet, a Kasuról, a kis hegyi falu bolondjáról szóló torokszorító novellával. Ehhez képest azonnal, vidámra és abszurd humor meghökkentő és szókimondó fordulatával folytatta a művész. Majdnem azt mondhatnók polgárpukkasztás új változatával találkoztunk, ha lenne még klasszikus értelemben vett polgárságunk. Ezt azonban sajnálatos módon csak nyomaiban érhetjük utol. Mindezzel együtt a jeles szerző állandó jelleggel megnevettette közönségét, Benkő Géza egyedi megközelítésű előadásmódja segítségével.

Az irodalmi sziporkákat is bőven felvonultató est végén elhangzott, hogy Olveczky András a nyár folyamán egy különleges Cseh Tamás esttel lép közönség elé a Vízi Színházban. Bízzunk benne, hogy az idei évadban ott egy ilyen unikális irodalmi fenegyerek, mint Harencsár László művei sem maradnak le a gazdag palettáról.