Hírforgó

Több mint 450 millió forint értékű hulladékgazdálkodási fejlesztések a Körös-szögi kistérségben

Nagy volumenű építési beruházás indul a „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése a Körös-szögi kistérségben” című projekt keretében, melynek első lépéseként a Békés Drén Kft. és a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás április 30-án aláírta a kivitelezési szerződést.


Az építési munkálatok eredményeként Kondoroson új aljzatszigetelésű hulladékudvar jön majd létre, míg a biohulladékok komposztálásra Szarvason és Kondoroson egy-egy új komposztáló telep létesül. Emellett a csomagoló anyagok gyűjtésére alkalmas hulladékgyűjtő szigetek száma további 12 db gyűjtőszigettel bővül.

Brlás János, Kardos település polgármestere, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke a sajtónyilvános szerződés-aláírás apropóján elmondta, hogy a térség szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének fejlesztése már korábban elindult: bezárásra kerültek a Körös-szögi kistérség aljzatszigetelés nélküli, régi hulladéklerakó telepei. Így a jövőben az időnként összegyűlő nagyobb mennyiségű lom, építési törmelék tárolására a szarvasi és gyomaendrődi, illetve a Békés Drén Kft. közreműködésével Kondoroson most létesülő, a kor műszaki követelményeinek tökéletesen megfelelő, aljzatszigeteléssel rendelkező hulladékudvarban nyílik majd lehetőség.

A hulladékgazdálkodás korszerűsítése során a Társulás el kívánja érni, hogy ne vagy csak – a térség gazdasági fejlődésével arányosan – kis mértékben növekedjen a keletkező hulladékok mennyisége. Ezen cél támogatására a projekt keretében 2400 db egyszerű házi komposztáló és 100 db műanyag háztartási komposztáló edény kerül kihelyezésre. A biohulladékok szelektív gyűjtésének bevezetését Gyomaendrődön, Szarvason és Kondoroson tervezik. Mivel a biohulladékok mennyisége gyakran több, mint az adott kert komposztfelvevő képessége, a beruházás során minden kertes házhoz biokuka is kerül majd. A szelektíven gyűjtött biohulladékok komposztálására a Gyomaendrődi Regionális Hulladékkezelő Telep már megfelelő feltételekkel rendelkezik, emellett a most induló építkezési munkálatok keretében Szarvason és Kondoroson egy-egy új komposztáló telep létesül, úgynevezett nyitott prizmás komposztálási technológia bevezetésével.  Az ily módon begyűjtött biohulladék tiszta, szennyező anyagoktól mentes és minőségi komposzt előállítására alkalmas. A helyi komposztáló telepek létrehozásával a szállítási költségek minimalizálódnak.

„A meglévő gyomaendrődi komposztáló telepre komposztaprító és -forgató, a szarvasi komposztáló telepre saját motoros, aprításra, forgatásra és átrakásra, valamint rostálásra is alkalmas komposztáló alapgép, míg a kondorosi komposztálóhoz erőgép meghajtású mobil komposzt aprítógép és egy mobil rosta beszerzését tervezzük. Ez utóbbi esetében lehetőség nyílik kiszállásos jellegű aprítással bővíteni szolgáltatásainkat, ezzel is ösztönözve a lakosság szelektív biohulladék gyűjtési szándékát” – hangsúlyozta az ünnepélyes szerződés-aláírást követően a Társulás elnöke.

A Magyar Állam és az Európai Unió közel 420 millió forint összegű támogatásával megvalósuló, KEOP-1.1.1/2f projekt keretében a fenti fejlesztéseken, beruházásokon túl a csomagoló anyagok tárolására alkalmas szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma további 12 db új, 4 konténeres gyűjtőszigettel bővül. A járműpark pedig gyűjtőautóval és konténerszállító autóval is korszerűsödik.