Hírforgó

Battonyai értékmentők

Mintegy húsz fővel alakult meg az év elején Battonyán a Helytörténeti Egyesület, akik egyebek közt célul tűzték ki a ’80-as években létrehozott helytörténeti tárgyak és dokumentumok gyűjteményének – jelenleg jórészt raktárakban őrzik – újbóli kiállítását és egy kétszáz éves battonyai lakóház megvásárlásával új tájház kialakítását is.


A fiatal, egyesület egy nagy gyűjteményes kiállítással már bemutatkozott az idén, s képviseltette magát a hétvégi néprajzi gyűjtő és tájház találkozón a Battonyával szomszédos, romániai Tornyán.

A lelkes battonyai gyűjtők hamarosan Békésszentandrásra látogatnak, hogy a helyszínen tanulmányozzák a Békéssy János Helytörténeti Egyesület dinamikus munkáját a helyi tájház kialakítása terén. Közismert, hogy környékünk igen gazdag a néprajzi irányú értékmentés ápolásában. Így távlatokban a battonyai csapat mind Kondoroson, Gyomaendrődön, Szarvason és másutt is bőven találhat követni való szakmai példát – a hétvégén látott tornyai gyűjtemény kialakításával egyetemben.