FRISS
A szüreti időszak komoly veszélyét jelenti a mustgáz-mérgezés, ami évről évre halálos áldozatokat követel.
A szőlőlé, illetve a must erjedése során keletkező szén-dioxid a talaj közelében gyűlik össze, színtelen és szagtalan. Ha a levegőben a koncentrációja eléri vagy túllépi a nyolc-tíz százalékot, eszméletvesztés, fulladásos halál lehet a következmény.
A gázálarcok, gázmaszkok hamis biztonságérzetet kelthetnek és a gyakran alkalmazott gyertyaláng-próba sem megbízható!
A mérgezés elkerülése érdekében fontos a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók nagy térben történő elhelyezése, életet menthet a gázérzékelő riasztóberendezés használata.
A mérgezés leggyakoribb formája, hogy szüret után, a borospincébe lépő a bor forrása közben keletkező gázt lélegzi be. A segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is könnyen áldozattá válhat.
A tragédia elkerülése érdekében a szüreti időszakban fokozott elővigyázatosságra van szükség!
Baj esetén bízza a mentést szakemberre! A helyszínre érkező mentők, tűzoltók is csak légzőkészülék használatával közelítik meg a segítségre szorulót.