Felhívások, Közlöny

Mustgáz-mérgezés – a szüreti időszak veszélye

A szüreti időszak komoly veszélyét jelenti a mustgáz-mérgezés, ami évről évre halálos áldozatokat követel.


A szőlőlé, illetve a must erjedése során keletkező szén-dioxid a talaj közelében gyűlik össze, színtelen és szagtalan. Ha a levegőben a koncentrációja eléri vagy túllépi a nyolc-tíz százalékot, eszméletvesztés, fulladásos halál lehet a következmény.

A gázálarcok, gázmaszkok hamis biztonságérzetet kelthetnek és a gyakran alkalmazott gyertyaláng-próba sem megbízható!

A mérgezés elkerülése érdekében fontos a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók nagy térben történő elhelyezése, életet menthet a gázérzékelő riasztóberendezés használata.

A mérgezés leggyakoribb formája, hogy szüret után, a borospincébe lépő a bor forrása közben keletkező gázt lélegzi be. A segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is könnyen áldozattá válhat.

A tragédia elkerülése érdekében a szüreti időszakban fokozott elővigyázatosságra van szükség!

Baj esetén bízza a mentést szakemberre! A helyszínre érkező mentők, tűzoltók is csak légzőkészülék használatával közelítik meg a segítségre szorulót.