Hírforgó, Képgaléria, Média

Szentelés és harangáldás a gimnázium tanévnyitóján

A mostani impozáns rekonstrukcióval történetének ötödik helyszínén nyitotta meg a 2014/2015-ös tanévet a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium.


Az idén 212 esztendős iskola az alapításkor Mezőberényben kezdett, majd 1834-ben tért haza Szarvasra, a tessediki iskolaépületbe. Ott működött 1906-ig, amikorra felépült az új, méltóságteljes épület. Abban 1959-ig működhetett, majd elfoglalta ideiglenesen helyét a volt Árvaház épületében. Onnan a ’60-as évek közepén került a Vajda Péter utcai épületbe. S most, 2014. szeptember 1-jén nyithatta a tanévet. Ez Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony reményei szerint a végleges elhelyezés “a templom és iskola” együttélésében. Erre is utalt az igazgató asszony ünnepi tanévnyitó beszédében.

A szenteléssel és harangáldással, épületszemlével véget ért tanévnyitó az evangélikus Újtemplom falai között kezdődött az egyházi és világi méltóságok és a Vajda zászlójának behozatala mellett. A tanévnyitó istentiszteleten szolgálatot végzett Gáncs Péter elnök-püspök, Lázár Zsolt esperes, Horváth Z. Olivér ótemplomi lelkész és Cairns-Lengyel Henriett nagytiszteletű asszony, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium új iskolalelkésze. A nagytiszteletű asszonyt az oltár előtt Gáncs Péter püspöki áldásával is illette az oltár előtt.

A Szarvason otthonosan mozgó püspök-elnök ünnepi igehirdetésében utalt arra, hogy ezen a különleges szeptemberi reggelen nyílt meg Budapesten a Fasori Evangélikus Gimnázium 25. tanéve, s egyben felidézte az első, 1989. évi nyitást, amit mindmáig további negyvenkét oktatási intézmény átvétele követett a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről. Méltatta a gimnáziumi beruházás szépségét és jelentőségét Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő.

Babák Mihály polgármester ünnepi szavaiban a felelős önkormányzati döntés súlyát érzékeltette utalva a még közeli Szent István Nap apropóján a mindenkori döntéshozók felelősségére is. A polgármester egyben szívbéli jókívánságait és köszönetét is kifejezte mindazok irányában, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak a gimnázium rekonstrukció sikeréhez. Kiemelte Dankó Béla országgyűlési képviselő – képviselőnk is vajdás öregdiák – és saját maga négyéves következetes ténykedését, a képviselő-testület, a nevelőtestület és nem utolsósorban a kivitelező cég áldozatos munkáját. Mint ismeretes, az új gimnázium terveit Lukácsi László készítette, a kivitelezés pedig a Bődi János elnök-vezérigazgató és Bődi Péter vezérigazgató-helyettes által irányított INTEGRÁL Építő Zrt. csapatának érdeme.

Visszatérve Kitajkáné Szántai Mária beszédéhez, az igazgató asszony minden szeptember szombaton nyolctól déli tizenkettőig iskolalátogatásra invitálta Szarvas családjait és civil közösségeit.

A Pécsváradi Antal által végig mesteri módon vezetett tanévnyitó Cairns-Lengyel Henriett iskolalelkész imádságával, majd a Miatyánkkal folytatódott közvetlen a Himnusz előtt. Az ünnepséget többek közt a dr. Lengyelné vezényelte kamarakórus, Horváth Edit vajdás diák szavalata – Templom és iskola -, Csasztvan Zsuzsanna vajdás öregdiák lenyűgöző magyar-szlovák énekszavára Mocskonyi Sára és Darida Katalin gordonka kettőse és más műsorszámok tették még felemelőbbé.

A Himnusz hangjai után az ünneplő diákság és vendégek egész serege – amelyben feltűntek a Rágyanszky István vezette Szarvasi Öregdiákok Baráti Köre tagjai is, dr. Melis János jegyző, Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyző, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kiszely Mihály, Földesi Zoltán és Hetényi István tanácsnokok, intézményvezetők – is átvonult az új gimnáziumi épület elé. Ott Gáncs Péter püspök-elnök lelkésztársai jelenlétében méltatta az új iskolát és harangot. Szépen szárnyalt a kis harang szava Horváth Z. Olivér lelkész szolgálatára.

Majd Babák Mihály polgármester, Gáncs Péter püspök Bődi János, Dankó Béla országgyűlési képviselő és más prominens vendégek jelenlétében átvágta a nemzetiszínű szalagot. Következhetett az új iskolaépület szemléje és birtokbavétele.