Hírforgó

Új dinamikus csapat Szarvas szlovákságáért

Új indulók a Szarvasi Szlovák Önkormányzat tisztségviselői posztjaiért.


A Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesülete – eddigi ténykedése alapján meghatározó letéteményese a tradicionális szlovák kultúra megőrzésének és továbbfejlesztésének – új dinamikus csapatot indít az október 12.-i önkormányzati és nemzetiségi választáson, egy, az eddigi eredményeket tiszteletben tartó és a szlovák érdekképviseletet továbbfejlesztő Szarvasi Szlovák Önkormányzat létrehozása érdekében.

Listájukon olyan köztiszteletben álló és nagy kapcsolatrendszerrel bíró személyiségek szerepelnek, akik eddigi pályafutásuk során többszörösen letették névjegyüket Szarvas, Békés megye és a hazai szlovákság életében. Ők:

  • Závoda Ferenc, a Békés Megyei Közgyűlés tagja, Ezüstszőlő kulturális és közéletének vezéralakja,
  • Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, számtalan országos civil szerveződés aktív közreműködője, a Szarvasi Értéktár Bizottság elnöke, a Szarvasi Kultúra Lovagja,
  • Dr. Dósa Zsuzsa Domján Edit-díjas színművész, Szarvas Város Kultúrájáért díjjal elismert művészeti igazgatója a Cervinus Teátrumnak, és
  • Dr. Lesfalvi Tibor történész, Szarvas, a megye és az ország szlovák nemzetiségi múltjának kiváló kutatója és ismerője.

Mint az ismeretes, Mótyán Tibor az idei választáson már nem száll ringbe az elnöki posztért. Ezért látta idejét az új csapat indulásának az Egyesület. Információink szerint Szarvas Szlovák Önkormányzata képviselői posztjaiért egy másik önálló listán indul Medvegy Pálné, a Szlovák Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Frankó Anna tanárnő, a Szlovák Kulturális Kör elnöke, továbbá Kmotrica Margit, a Szlovák Általános Iskola és Óvodából – írásait “Maya” néven jegyző külső munkatársa a Szarvas és Vidékének -, valamint Rafael Ildikó, a Szlovák Általános Iskola és Óvoda volt tanulója.

Legutóbbi információink szerint a “két lista” nem kíván koalíciós módon együttműködni az újonnan felálló Szarvasi Szlovák Önkormányzatban.