Hírforgó

Családias légkörben, Szanazugban nyitotta meg az évadot a Jókai Színház

Kötetlen, családias hangulatban, feleségek, férjek, gyerekek részvételével tartotta évadnyitó társulati ülését a Békéscsabai Jókai Színház Szanazugban.


Kiss_Tibor_beszedet_mond

Kiss Tibor beszédet mond

Kiss Tibor, a város alpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt. Több szempontból is különleges lesz a következő, 60. évad. A színház 60 éve rendelkezik önálló társulattal.

A választások évében, amikor egy évben háromszor is az urnákhoz járulunk, szimbolikusan akár a „Választások Évadának” is nevezhetnénk a Békéscsabai Jókai Színház 2014/2015-ös évadát, hiszen a bérletprogram összeállításában a nézőknek több alkalommal szabad választási lehetőséget adnak.

Az elmúlt évek során sorozatban készültek el olyan alkotások, művészeti termékek, melyeket nem minden érdeklődőnek volt módja látni. Az évad célja, hogy műsoron tartsák a korábban elkészült értékeket azoknak, akik most szeretnék megnézni.

Ennek értelmében a négy nagyszínházi előadást tartalmazó bérletet kiszélesítik egy választható stúdiószínházi előadással, melyet a repertoáron lévő hét stúdió-darabból választhatnak ki a nézők a bérlet megvásárlásakor.

A választási lehetőségek ezzel még nem érnek véget, hiszen a nagyszínházi bérletben a nyitó darabot is szabad választással döntheti el a néző. A kínálat: a Lovak vagy a Koldusopera. Mindkét darab fergeteges közönségsikerrel élte meg az elő-bemutatóját 2014 tavaszán, de a bérletes közönségnek még nem volt lehetősége megtekintenie őket. Mindkét mű a színház egy-egy megbecsült művészének (Bartus Gyulának és Katkó Ferencnek) munkája. Az előbbi, a Lovak, könnyedebb musical-táncjáték, míg a Koldusopera, Brecht klasszikusa, elvontabb társadalomkritikájú mű.

Második bemutatóként ifj. Mlinár Pál és Falusi László Ládafia című táncjátékát dolgozzák át a Balassi Táncegyüttessel koprodukcióban, színészekkel kiegészítve az eredeti előadást.

Pataki András rendezésében, Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész főszereplésével készül az ősz nagy drámája, az Egerek és emberek, mely a társulatnak szinte valamennyi férfi tagját színpadra szólítja.

Karácsony előtt mutatjuk be a gyerekeknek és a családoknak Belinszki Zoltán és Varga Viktor művét, a Holle anyó című családi musicalt, melynek zenéjét a Jókai Színház zenei vezetője, Gulyás Levente szerezte.

A sok férfi szereplőt felsorakoztató Egerek és emberek után egy igazi női darab, a Bernarda Alba háza következik Béres László rendezésében, flamenco zenével és tánccal, 2015 januári bemutatással.

Az Ibsen Stúdiószínházban két kortárs ősbemutatóra készülnek. Az egyik Zelei Miklós – Pethő Sándor Karkithemia című darabja Tege Antal rendezésében, Kara Tünde Jászai-díjas színművésznő monodrámájaként, a másik a legendás énekes-színésznő, Karády Katalin életéből jelenteket felvillantó Apáti Miklós K und K (Karádi katonái) című darabja, melyet  Merő Béla rendez.

2015 tavaszán ismét műsorra tűzik A dzsungel könyvét, hogy azok a fiatalok, akik az előző évadban nem láthatták, megtekinthessék azt.

A Talamba Ütőegyüttes és a Cimbaliband együttes zenéjére nagyszabású táncos színmű készül Fekete Péter rendezésében, Orient Express címmel, mely az európai és orientális kultúra együttesét mutatja fel, s egyben emléket állít az I. Világháború kitörési pillanatának.

Csiszár Imre rendező közreműködésével egy klasszikus vígjáték készül júniusban, a Tévedések vígjátéka című Shakespeare darab.

A Békéscsaba Jókai Színház elmúlt évek során kialakult stratégiájához hozzátartozik a nyitottság az aktuális történésekre, a spontán és azonnali reakciók a felmerülő lehetőségekre, megkeresésekre – mondta Fekete Péter, a színház igazgatója. Az energiák 10-15 %-át tartalékban tartva azonnal tudunk reagálni aktuális történésekre, megkeresésekre, koprodukciós lehetőségekre. Külföldi vagy fesztivál meghívások elfogadásoz is anyagi es human erőforrás-energia szükséges. A tervezett műsortervnek tehát mindig van egy körülbelül 10 % nyitott része, ami az évad közben kerül kitöltésre – tette hozzá.

Továbbra is fontos cél az ifjúsági és iskolás réteg megszólítása.  A tinédzser korosztály nevelése, a felnőtt társadalomba való beilleszkedése szempontjából a színházművészet, mint közpénzből fenntartott művelődési ág, jelentős felelősséggel tartozik.

Ennek érdekében évadonként több darabot is a konkrét tananyaghoz illeszkedő módon tűznek műsorra, az Ádámok és Évák programsorozatot folytatódik, Békéscsaba fiatalsága számára nyitva áll az új évadban is a Mindentudás Színházi Egyeteme és a Mű-Kedvelő Érték-Tár programsorozat elindításával amatőr színjátszó csoportok felkarolása a cél.

A Bárka irodalmi folyóirattal közösen havi rendszerességgel megtartott irodalmi estek mostanra már országos hírűek, a sorozat folytatódik. A tavalyi évadban kísérleti jelleggel, színművészek által elindított irodalmi estek ZaTz-Zene a TOLLba-ZÁRVA címmel folytatódik. A Magyar Drámaíró Versenyt, a 24 órás Versfolyamot a költészet napján és a Magyar Teátrum Gálát is továbbra is magára vállalja a színház.

A Békéscsabai Jókai Színház a magyar színházi szakmai élet fontos színházává nőtte ki magát az elmúlt években. Ezt a pozíciót megtartani, megerősíteni kívánjuk. A Magyar Teátrum színházi havilap szerkesztése, a Vidéki Színházigazgatók elnöki pozíciója felelősségteljes munka, de egyben a város szellemi, kulturális nívójának országos lenyomata is – mondta a Fekete Péter. A határ menti színházak – Újvidék, Szabadka, Temesvár, Arad – stratégiai partnerei a Jókai Színháznak, az új évadtól Nagyvárad is megjelenik a partnerszínházak között. Ennek első lépéseként nagyszabású Monte Cristo grófja-bemutatóra kerül sor. A nemzetközi fesztiválokon való részvétel is fontos cél – tette hozzá.

A társulat

A társulat