Hírforgó, Képgaléria, Média

Minden szarvasi család postaládájába kapja a beszámolót

Kedd délelőtt Babák Mihály polgármester és dr. Melis János jegyző tartottak közös sajtótájékoztatót a Városházán.


A tájékoztató homlokterében főként a 2010-14 közötti önkormányzati ciklus programjának végrehajtásával szóló képviselő-testületi beszámoló volt. A város színével és címerével díszített – táblázatokkal és színes fotókkal gazdagon illusztrált – krónikát Szarvas gazdasági, közéleti, kulturális fejlődéséről ezekben a napokban minden szarvasi család postaládájába kapja.

Ezen kívül a Polgármesteri Hivatalban, a Városi Könyvtárban bárki érdeklődő megtalálja, valamint a többi testületi anyaghoz hasonlóan az interneten is olvasható. A tartalmas beszámoló kapcsán Babák Mihály polgármester kiemelte, hogy alapját a Képviselő-testület illetve a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása tárgyidőszakban vonatkozó ciklusprogramja adja.

A most záruló önkormányzati ciklus elvégzett munkáját a polgármester jónéhány számadattal is érzékeltette. Így elmondta, hogy 2010-2014 között a Képviselő-testület 91 ülésén 3481 döntés született. Megalkottak 98 rendeletet illetve gyes esetekben azok módosítását. A Képviselő-testület ülésein 8 ezer hozzászólás hangzott el. Az ülések irattári anyaga hosszúságban mérve pedig eléri az 5 métert.

Továbbiakban a város első embere kiemelte, hogy e mostani önkormányzati ciklusban Szarvas város költségvetése 4,2-5,4 milliárd forint között mozgott. Működésre évente a város 3,1-2,4 milliárd forintot költött. Jellemző módon évente 10-12 nagyberuházás történt Szarvas életében.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a korábbi ciklusokhoz és előző időszakokhoz képest is soha nem látott mennyiségű fejlesztési pénz érkezett a városba.

Ezen tény igazolására elég, ha fellapozzuk a jócskán olvasmányos kék fedelű füzetet. Minden oldalon azt igazolja és azt szemléltei, hogy a városfejlesztés minden területén a Képviselő-testület egésze, aminek bizottságai, a Polgármesteri Hivatal teljes szakapparátusa s a felelős döntéseket generáló két városvezető Babák Mihály polgármester és dr. Melis János jegyző – alpolgármesterektől és aljegyzőktől kezdődően és folytatva a sort – kiemelkedő eredményességű önkormányzati ciklus zárhat 2014 őszén.

A sajtótájékoztató egyéb témái között dr. Melis János jegyző a legutóbbi három testületi ülés, zárt ülésének témáiról is beszámolt. Így egyebek közt elhangzott, hogy a város önkormányzata 2015. június 30-ig biztosít átmeneti megoldásként lakást Szloszjár Zoltán Mihály rendőrtörzsőrmester részére. Továbbá a szeptember 18.-i zárt ülés eredményeképpen további tárgyalásokra lesz szükség a Petőfi u. 8. szám alatti ingatlan önkormányzati megvásárlása irányában. Az ingatlan tulajdonosa 25 milliót kér, az értékbecslő pedig jóval alacsonyabb értéket állapított meg.

A folytatásban dr. Melis János jegyző ismertette valamennyi, a zárt üléseken született határozatot. A részleteket olvasóink a Körös TV és a Szarvasi Kábeltelevízió felvételeiből megismerhetik.

A tájékoztató végén Babák Mihály örömmel számolt be arról, hogy a múlt hét végén Budapesten megtartott Nemzeti Vágtán – az általunk csak Bóbitaként, a programfüzetből ismert szponzor nevezésének, támogatásának köszönhetően – Fekete Ilona lovagolt Mandula nyergében Szarvas színeiben. Sajnos nem jutott kiváló zsokételjesítménye ellenére sem a középfutamba, a mezőny erősségre révén. Emellett önálló standon állíthatott ki turisztikai értékeivel az Andrássy úton.

A polgármester végül bemutatta a Terekbe írt múlt című gyönyörű albumot, amelybe Szarvas elsők között került be a Nemzeti Emlékhelyek és Történelmi Emlékhelyek rangos sorában. Városunk a Történelmi Országközéppel került be a nívós kötetbe.

A sajtótájékoztató egésze jól tükrözte, hogy mind a Képviselő-testület tagjai, mind Babák Mihály polgármester ebben a ciklusban is jól sáfárkodtak a választóktól kapott felhatalmazással. Ahogy 1998-tól folyamatosan, ezúttal is a legjobb karmester kezében volt Szarvas város irányítása.